Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

7 δύσκολες ερωτήσεις σε μια συνέντευξη και πώς να απαντήσεις.

Αγχώνεσαι στην ιδέα του τι θα σε ρωτήσουν σε μια συνέντευξη εργασίας; Θες να προετοιμαστείς σωστά για να δώσεις τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις; Keep calm και διάβασε το «λυσάρι» συνεντεύξεων που φτιάξαμε ειδικά για σένα.

Οι συνεντεύξεις είναι άχαρες. Ας ξεκινήσουμε με αυτή την παραδοχή. Είναι σαν οντισιόν, με ανθρώπους που δεν σε γνωρίζουν, δεν τους γνωρίζεις, και πρέπει μέσα σε λίγα λεπτά να τους δείξεις ποια/ποιος είσαι, ώστε να σε εμπιστευτούν και να δουν στο πρόσωπό σου την/τον επόμενο συνεργάτη τους. Από τις απαντήσεις που θα δώσεις στις ερωτήσεις που θα σου κάνουν, θα κριθεί αν θα περάσεις στην… επόμενη φάση. Ποια θες να είναι η επόμενη φάση; Μα φυσικά να κερδίσεις τη θέση που διεκδικείς.

Μερικές από τις ερωτήσεις που θα δεχτείς σε μια συνέντευξη θα είναι piece of cake όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι: π.χ. «Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας και για τη θέση εργασίας;», ή «Ποιες δεξιότητές σας πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν περισσότερο;». Υπάρχουν όμως και κάποιες ερωτήσεις λίγο πιο δύσκολες, tricky και απαιτητικές, οπότε πάμε ευθύς αμέσως να δούμε κάποιες τέτοιες και πώς να τις χειρίζεσαι:

«Ποια είναι τα αδύναμα σημεία σας;»

Ο recruiter θέλει να δει αν έχεις κάνει την αυτο-αξιολόγησή σου στο παρελθόν και αν έχεις επίγνωση των χαρακτηριστικών σου που επιδέχονται βελτίωση. Πρόσεχε στο τι θα απαντήσεις, φυσικά το ζητούμενο είναι η ειλικρίνεια, αλλά η πολλή ειλικρίνεια -εδώ- βλάπτει. Πες κάτι που σε δυσκολεύει, αλλά και το τι κάνεις για να το βελτιώσεις. 

Παράδειγμα: «Βιάζομαι μερικές φορές να ενεργήσω, άρα θα μπορούσα να πω ότι ένα αρνητικό μου ίσως είναι η παρορμητικότητα. Προσπαθώ όμως να το βελτιώσω. Τον τελευταίο καιρό έχω βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό μου, να ζυγίζω καλύτερα τις καταστάσεις και να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στο να τις επεξεργαστώ – και νομίζω ότι είμαι σε καλό δρόμο».

«Πώς ανταποκρίνεστε στην πίεση;»

Η πίεση και το στρες είναι δυστυχώς αναπόφευκτα στοιχεία σε πολλές δουλειές οπότε εδώ ο recruiter θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα… παραλύσεις σε κάποια δύσκολη ή πιεστική συγκυρία. Το ιδανικό είναι να δείξεις ότι παραμένεις ψύχραιμη/ος, αλλά βάλε και τα όριά σου.

Παράδειγμα: «Συνήθως αντιμετωπίζω στιγμές πίεσης εποικοδομητικά. Και προσπαθώ να μην απορροφώ το στρες – άλλωστε όταν υπάρχει συνεχές στρες δεν είναι καλό για την παραγωγικότητα της ομάδας. Οπότε θα έλεγα ότι, όταν βλέπω στην ομάδα μου διάθεση συνεργασίας και καλή επικοινωνία, διαχειρίζομαι καλά την πίεση».

«Γιατί να διαλέξουμε εσάς για αυτή τη θέση;»

Αυτή η ερώτηση μπορεί να έχει και τη μορφή: «Πώς πιστεύετε ότι ξεχωρίζετε σε σχέση με άλλους υποψηφίους». Η συμβουλή μας εδώ είναι να κρατήσεις μια ωραία ισορροπία: μην μασήσεις τα λόγια σου αλλά παράλληλα μη φανείς αλαζόνας. Προετοίμασε από πριν το τι θα πεις.

Παράδειγμα: «Έχω έναν συνδυασμό hard και soft skills που πιστεύω ότι είναι ανταγωνιστικός. Έχω πτυχίο (ή μεταπτυχιακό) σε αντικείμενο που σας είναι χρήσιμο, δίνω μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, δεν επαναπαύομαι εύκολα, και πάντα θέλω να πηγαίνω τον εαυτό μου και την ομάδα μου ένα βήμα παραπέρα. Και το κυριότερο: ήρθα εδώ σήμερα γιατί αγαπώ το αντικείμενο της θέσης, όχι απλώς για να βρω την επόμενη δουλειά μου».

«Γιατί φύγατε από την προηγούμενή σας δουλειά;»

Δεν είναι αναγκαστικά ερώτηση-παγίδα αυτή. Ο recruiter μπορεί να θέλει να δει τι αποτελεί για σένα «κακή εμπειρία», ώστε να μπορέσει να σου προσφέρει μια καλύτερη εμπειρία στη νέα θέση εργασίας. Ή μπορεί να θέλει να δει αν εγκαταλείπεις στην πρώτη δυσκολία. Απάντα με ειλικρίνεια αλλά μην εκθέσεις τον προηγούμενο εργοδότη σου, και προς Θεού μην «βγάλεις χολή» όπως λέμε.

Παράδειγμα: «Αν και έμαθα πολλά στην εταιρεία που ήμουν, είδα ότι πλέον δεν είχα περιθώριο εξέλιξης. Δεν ήθελα να βαλτώσω λοιπόν, και προτίμησα να αναζητήσω μια νέα ευκαιρία με νέες προκλήσεις, όπως αυτή που βλέπω ότι προσφέρετε εδώ». 

«Τι μισθό θα θέλατε;»

Να μια ερώτηση-τζιζ. Εδώ ο recruiter σε ρωτάει για να δει αν οι προσδοκίες σου σε μισθό, συμβαδίζουν με τις μισθολογικές δυνατότητες της εταιρείας. Μην αποφύγεις την ερώτηση και μην πεις «δεν ξέρω». Πες τους τι σκέφτεσαι περίπου ή ζήτα να μάθεις περισσότερα για τις αρμοδιότητες της θέσης πριν απαντήσεις.

Παράδειγμα: «Θα ήθελα μια προσφορά που θα ανταγωνίζεται έστω και λίγο την παρούσα μισθολογικό μου κατάσταση». (Μπορείς να αναφέρεις τι λαμβάνεις τώρα.)

Αν είναι η πρώτη σου δουλειά, μπορείς να απαντήσεις: «Θα ήθελα όσα λαμβάνουν και οι υπόλοιποι που κάνουν αντίστοιχη δουλειά με εμένα. Ας πούμε κάτι μεταξύ Χ-Ψ ευρώ αν σας βρίσκει σύμφωνους». (Πάντα να δίνεις ένα εύρος αμοιβής και όχι μια απόλυτη τιμή.)

Extra tip: Μπορείς πάντα να διαπραγματευτείς τον μισθό σου ή να προτείνεις να ξεκινήσεις με κάτι χαμηλό με την προϋπόθεση να το επανεξετάσετε και να πάρεις αύξηση τους επόμενους μήνες. Επίσης πάντα να διευκρινίζεις αν τα ποσά που συζητάτε είναι καθαρά ή μεικτά (να θυμάσαι ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 650€ μικτά, και επειδή καταβάλλονται 14 μισθοί, αυτό αντιστοιχεί σε 758€. Το αντίστοιχο ποσό στην Κύπρο είναι 870€ ακαθάριστα).

«Ποια είναι η τετραγωνική ρίζα του 289;»

Ή… «Ποιος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας», ή… «Ποιο ιατρικό εργαλείο αποτελεί ανακάλυψη του Charles Pravaz». Φυσικά τα παραδείγματα αυτά τα βάλαμε για αστείο, δεν θα σε ρωτήσουν τέτοια πράγματα. Αυτό που θέλουμε να πούμε με αυτό το παράδειγμα είναι απλώς ότι υπάρχει πιθανότητα να σου κάνουν κάποια ερώτηση γνώσεων σχετική με την κατάρτισή σου. Εσύ αν δεν γνωρίζεις ή δεν θυμάσαι την απάντηση, μην πεις κάτι στην τύχη, αλλά να είσαι ειλικρινής.

Παράδειγμα: «Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου» αυτό ή «δεν το γνωρίζω, συγγνώμη».

«Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας».

Αυτό συνήθως σου το λένε στην αρχή, αλλά εμείς το αφήσαμε για το τέλος. Γιατί; Επειδή εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται δύσκολο, μα στην πραγματικότητα μπλοκάρει πολλούς υποψηφίους σε μια συνέντευξη. Είναι σαν να σου βάζουν έναν καθρέφτη και να σου ζητούν να πεις τι βλέπεις. Η συμβουλή μας είναι να έχεις πάντα προετοιμάσει πριν τη συνάντηση λίγα λόγια για εσένα, όπως το ποιες είναι οι επαγγελματικές σου κλίσεις, από πού ξεκίνησες και πού βρίσκεσαι σήμερα, και το πώς θα ήθελες να εξελιχθείς επαγγελματικά.

Παράδειγμα: «Είμαι ο Δημήτρης, αγαπώ το design εσωτερικών χώρων από τότε που ήμουν παιδί – έβλεπα τους γονείς μου να ανακαινίζουν το σπίτι μας και θυμάμαι ότι ήθελα να συμμετέχω κι εγώ. Τελείωσα τη Βακαλό, όπως είδατε και στο βιογραφικό μου, και από τότε δεν έχω σταματήσει να σχεδιάζω, από σπίτια φίλων μέχρι και περίπτερα εκθέσεων – μάλιστα επιμελήθηκα τον χώρο της Τάδε εταιρείας στην τελευταία έκθεση. Θαυμάζω πάρα πολύ τον Marcel Wanders αλλά και τον Karim Rashid, και έχω μεγάλη προτίμηση στα βιοδιασπώμενα, οικολογικά, και ανακυκλώσιμα υλικά».

Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος
Φωτογραφία: Pexels

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο