Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5+1 λόγοι για να σταματήσετε να ανησυχείτε για το τι θα κάνετε μετά το Πανεπιστήμιο!

Πλησιάζει η περίοδος που θα αποφοιτήσετε; Αρχίσατε ήδη να αγχώνεστε για το τι θα κάνετε μετά το πανεπιστήμιο και για το πως θα βρείτε εργασία; Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι! Λίγο ή πολύ όλοι βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση! Αναπόφευκτα, μετά την αποφοίτηση είναι εύκολο να κολλήσετε σε έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας για το πως θα προχωρήσετε. Γνωρίζετε ότι οι φίλοι σας ξεκινούν τα επόμενα τους βήματα και εσείς βρίσκεστε σε ένα πανικό και σκέφτεστε τι θα κάνετε. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η φοιτητική σας ταυτότητα πρόκειται να λήξει σύντομα, ενώ οι ερωτήσεις γνωστών, συγγενών και φίλων τύπου "και τώρα τι θα κάνεις στη ζωή σου;" "ποιο είναι το επόμενο σου βήμα;" αρχίζουν να έρχονται…κατακέφαλα! Και τότε μια ανησυχία σας διακατέχει.. Σας ακούγεται οικείο? Φυσικά..Μην ανησυχείτε! Πιο κάτω συγκεντρώσαμε 6 λόγους που θα σας καθησυχάσουν!

 

Είστε ακόμη νέοι!

Φυσικά! Το γεγονός ότι κάνατε ένα πτυχίο 3-4 χρόνων και είστε στα 21-22 (ή και περισσότερο!) δε σημαίνει ότι σας πήραν και τα χρόνια! Έχετε όλο το χρόνο και τη ζωή μπροστά σας για να κάνετε καινούργια πράγματα, να αποκτήσετε νέες εμπειρίες και δεξιότητες, να μάθετε ξένες γλώσσες... Εκμεταλλευτείτε λοιπόν την κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σας και κάντε αυτά που θέλετε πραγματικά!

 

Το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους είναι χάσιμο χρόνου!

Ακριβώς! Επειδή ο συγκάτοικός σας ή οι φίλοι σας έχουν εξασφαλίσει την ιδανική δουλειά δε σημαίνει ότι εσείς θα αποτύχετε! Αντιθέτως, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει το δικό του timing. Συνεπώς, αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τους άλλους. Αν εξακολουθείτε να το κάνετε, είναι καιρός να σταματήσετε γιατί αυτή η συνήθεια δεν είναι παρά μόνο χάσιμο χρόνου! Ας μην ξεχνάμε, τι έλεγε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ: «Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς!».

 

Δεν μπορείτε να ανακαλύψετε ποιος θέλετε να είστε, μέχρι να μάθετε ποιος είστε!

Όσο βρισκόσασταν στο πανεπιστήμιο όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Βγαίνοντας από τον «φοιτητόκοσμο» οι προκλήσεις είναι πολλές. Μπαίνοντας στον «πραγματικό κόσμο» μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα, βάζοντας τον εαυτό σας σε νέες προκλήσεις. Το καλοκαίρι πλησιάσει! Αρπάξτε λοιπόν την ευκαιρία και ταξιδέψτε, βιώστε διαφορετικούς πολιτισμούς και εμπειρίες. Μην ξεχνάτε, να είστε περίεργοι, αν θέλετε να μάθετε ποιοι στ' αλήθεια γίνατε! Γιατί η πιο σημαντική δεξιότητα που μπορείτε να αποκτήσετε ποτέ, είναι να ξέρετε ποιοι πραγματικά είστε και να γνωρίζετε τι θέλετε να κάνετε!

 

Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους έχουν «αποτύχει» αρχικά στη δουλειά τους!

Πρόσφατες μελέτες από το New College of the Humanities, έδειξαν ότι 19 στους 20 αποφοίτους έχουν αλλάξει εργασία τουλάχιστον μία φορά μέσα σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Να είστε ειλικρινής με τον εαυτό σας και να είστε σε θέση να αποδεχθείτε ότι κάποιες φορές η καριέρα των ονείρων σας ίσως να μην είναι όπως πιστεύατε ότι θα είναι. Για αυτό λοιπόν, καλό είναι να έχετε σχεδιάσει ένα Plan B,  σε περίπτωση που βρεθείτε σε αυτή τη θέση.

 

Το πτυχίο σας έχει αξία!

Το να αποφασίσατε ότι δε θέλετε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο των σπουδών σας δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο χρόνος και τα χρήματα που σπαταλήσατε πήγαν χαμένα! Να θυμάστε ότι η εκπαίδευση που πήρατε από τις σπουδές σας, δεν σας διδάσκει μόνο γνώσεις αλλά και δεξιότητες. Επομένως, αξιοποιήστε τες στο έπακρον. Μην ξεχνάτε ότι οι εργοδότες ψάχνουν υποψήφιους που  έχουν διάθεση για μάθηση, ικανότητα για ευελιξία και κίνητρο για να πετύχουν περισσότερα!

 

Δεν είστε μόνοι!

Αρκετοί φοιτητές φτάνοντας στο τελευταίο έτος των σπουδών τους δεν είναι σίγουροι για τα σχέδια τους μετά την αποφοίτησή τους. Αν βρίσκεστε και εσείς σε αυτή τη θέση, να θυμάστε ότι ο πανικός δε βοηθά και είναι ούτως ή αλλιώς περιττός. Μη νιώθετε χαμένοι! Φτάνει να συνειδητοποιήσετε ότι σε αυτήν τη φάση δεν αποφασίζετε για το τι θα κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας, αλλά επιλέγετε  το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα! Διατηρήστε λοιπόν τις επιλογές σας ανοιχτές και δοκιμάστε καινούργια πράγματα!

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο