Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5+1 λόγοι για να σταματήσεις να ανησυχείς για το τι θα κάνεις μετά το Πανεπιστήμιο!

Πλησιάζει η περίοδος που θα αποφοιτήσεις ή έχεις ήδη αποφοιτήσει; Άρχισες ήδη να αγχώνεσαι για το τι θα κάνεις μετά το πανεπιστήμιο και για το πώς θα βρεις εργασία; Μην ανησυχείς, δεν είσαι ο/η μόνος/η! Λίγο ή πολύ όλοι βρεθήκαμε σε αυτή τη θέση! Αναπόφευκτα, μετά την αποφοίτηση είναι εύκολο να κολλήσεις σε έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας για το πώς θα προχωρήσεις. Γνωρίζεις ότι οι φίλοι σου ξεκινούν τα επόμενα τους βήματα και εσύ βρίσκεσαι σε πανικό και σκέφτεσαι τι θα κάνεις. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η φοιτητική σου ταυτότητα πρόκειται να λήξει σύντομα, ενώ οι ερωτήσεις γνωστών, συγγενών και φίλων τύπου "και τώρα τι θα κάνεις στη ζωή σου;" "ποιο είναι το επόμενο σου βήμα;" αρχίζουν να έρχονται… κατακέφαλα! Και τότε μια ανησυχία σε διακατέχει. Σου ακούγεται οικείο; Φυσικά.. Μην ανησυχείς! Πιο κάτω συγκεντρώσαμε 6 λόγους που θα σε καθησυχάσουν!

#Είσαι ακόμη νέος/α!

Φυσικά! Το γεγονός ότι έκανες ένα πτυχίο 3-4 χρόνων και είσαι στα 21-22 (ή και περισσότερο!) δε σημαίνει ότι σε πήραν και τα χρόνια! Έχεις όλο τον χρόνο και τη ζωή μπροστά σου για να κάνεις καινούργια πράγματα, να αποκτήσεις νέες εμπειρίες και δεξιότητες, να μάθεις ξένες γλώσσες. Εκμεταλλεύσου λοιπόν την κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σου και κάνε αυτά που θέλεις πραγματικά!

#Το να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους είναι χάσιμο χρόνου!

Ακριβώς! Επειδή ο/η συγκάτοικός σου ή οι φίλοι σου έχουν εξασφαλίσει την ιδανική δουλειά δεν σημαίνει ότι εσύ θα αποτύχεις! Αντιθέτως, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει το δικό του timing. Συνεπώς, αυτή είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολλοί, συγκρίνοντας τον εαυτό τους με τους άλλους. Αν εξακολουθείς να το κάνεις, είναι καιρός να σταματήσεις, γιατί αυτή η συνήθεια δεν είναι παρά μόνο χάσιμο χρόνου! Ας μην ξεχνάμε, τι έλεγε ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ: «Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς!».

#Δεν μπορείς να ανακαλύψεις ποιος/α θέλεις να είσαι, μέχρι να μάθεις ποιος/α είσαι!

Όσο βρισκόσουν στο πανεπιστήμιο όλα ήταν πολύ διαφορετικά. Βγαίνοντας από τον «φοιτητόκοσμο» οι προκλήσεις είναι πολλές. Μπαίνοντας στον «πραγματικό κόσμο» μπορείς να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα, βάζοντας τον εαυτό σου σε νέες προκλήσεις. Τελείωσε το διάβασμα! Άρπαξε λοιπόν την ευκαιρία και ταξίδεψε, βίωσε διαφορετικούς πολιτισμούς και εμπειρίες. Μην ξεχνάς, να είσαι περίεργος/η, αν θέλεις να μάθεις ποιος/α στ' αλήθεια είσαι! Γιατί η πιο σημαντική δεξιότητα που μπορείς να αποκτήσεις ποτέ, είναι να ξέρεις ποιος/α πραγματικά είσαι και να γνωρίζεις τι θέλεις να κάνεις!

#Πολλοί πετυχημένοι άνθρωποι στον τομέα τους έχουν «αποτύχει» αρχικά στη δουλειά τους!

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, αρκετοί απόφοιτοι αλλάζουν εργασία τουλάχιστον μία φορά μέσα σε τρία χρόνια από την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να είσαι σε θέση να αποδεχθείς ότι κάποιες φορές η καριέρα των ονείρων σου ίσως να μην είναι όπως πίστευες ότι θα είναι. Για αυτό λοιπόν, καλό είναι να έχεις σχεδιάσει ένα Plan B, σε περίπτωση που βρεθείς σε αυτή τη θέση. Σε αυτό θα σε βοηθήσει το άρθρο μας "Πώς να φτιάξεις το δικό σου πλάνο καριέρας που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου!".

#Το πτυχίο σου έχει αξία!

Το να αποφασίσεις ότι δεν θέλεις να ασχοληθείς με το αντικείμενο των σπουδών σου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο χρόνος και τα χρήματα που σπατάλησες πήγαν χαμένα! Να θυμάσαι ότι η εκπαίδευση που πήρες από τις σπουδές σου, δεν σε διδάσκει μόνο γνώσεις αλλά και δεξιότητες. Επομένως, αξιοποίησέ τες στο έπακρον. Μην ξεχνάς ότι οι εργοδότες ψάχνουν υποψήφιους που έχουν διάθεση για μάθηση, ικανότητα για ευελιξία και κίνητρο για να πετύχουν περισσότερα! Από την άλλη αν σκέφτεσαι να συνεχίσεις τις σπουδές σου, δες εδώ τα διαθέσιμα μεταπτυχιακά σε Ελλάδα και Κύπρο! 

#Δεν είσαι μόνος/η!

Αρκετοί φοιτητές φτάνοντας στο τελευταίο έτος των σπουδών τους δεν είναι σίγουροι για τα σχέδιά τους μετά την αποφοίτησή τους. Αν βρίσκεσαι και εσύ σε αυτή τη θέση, να θυμάσαι ότι ο πανικός δεν βοηθά και είναι ούτως ή άλλως περιττός. Μην νιώθεις χαμένος/η! Φτάνει να συνειδητοποιήσεις ότι σε αυτήν τη φάση δεν αποφασίζεις για το τι θα κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής σου, αλλά επιλέγεις το επόμενο επαγγελματικό σου βήμα! Διατήρησε λοιπόν τις επιλογές σου ανοιχτές και δοκίμασε καινούργια πράγματα!

Δες, επίσης, εδώ όλα μας τα άρθρα που αφορούν την καριέρα! 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο