Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5 τρόποι για να θέσεις πιο έξυπνους στόχους για το 2023

Είσαι απο εκείνους που γεμάτοι ενθουσιασμό θέτουν στόχους στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς αλλά μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι στόχοι τους έχουν ήδη ξεθωριάσει; Πολλοί από τους στόχους που θέτουμε για το νέο έτος τείνουν να αποτυγχάνουν, όχι επειδή είναι από τη φύση τους καταδικασμένοι, αλλά επειδή δεν ξέρουμε πώς να τους προσεγγίσουμε, και πώς να μην τα παρατάμε μετά από μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες αποτυχημένης προσπάθειας. Με λίγα λόγια, το θέμα δεν είναι ο ίδιος ο στόχος, αλλά η προσέγγιση και το πλάνο μας προς την επίτευξή του. Εδώ είναι 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βάλεις πιο έξυπνους και πιο συγκεκριμένους στόχους για τη νέα χρονιά που έρχεται.

  1. Γίνε πιο συγκεκριμένος

Λέγοντας ότι θέλεις να «διαβάσεις περισσότερο» ή να «εξοικονομήσεις χρήματα», δεν καθορίζεις συγκεκριμένους στόχους, αλλά ευχές! Καθορίζοντας κάποιες λεπτομέρειες στους στόχους σου είναι αυτό που τους δίνει ζωή και τους κάνει πραγματικούς. Θέλεις να διαβάσεις 12 βιβλία σε 12 μήνες, και θέλεις να εξοικονομήσεις €1.000 περισσότερα φέτος. Αυτό σημαίνει 1 βιβλίο τον μήνα, άρα θα πρέπει να διαβάζεις το ¼ του βιβλίου κάθε εβδομάδα, και θα πρέπει να εξοικονομείς €83,33 τον μήνα, δηλαδή €19,18 την εβδομάδα, π.χ. πηγαίνοντάς έξω για φαγητό μόνο μία φορά την εβδομάδα. Οι αριθμοί θα σε βοηθήσουν να δεις πιο προσεκτικά τις συνήθειες και τα έξοδα σου, και να βρεις πώς μπορείς να τα προσαρμόσεις ή να κάνεις μερικές περικοπές. Αυτά είναι συγκεκριμένα βήματα που θα κάνουν τον στόχο σου πραγματικότητα, και όχι απλώς κάτι που λες ότι θα κάνεις αλλά ποτέ δεν το κάνεις. Όσο πιο γρήγορα μετατρέψεις τους στόχους σου σε αριθμούς, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσεις τα βήματα προς την επίτευξή τους.

  1. Χώρισε το στόχο σου σε μικρότερα βήματα

Όπως έχει πει και ο Bill Gates, οι περισσότεροι άνθρωποι υπερεκτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε ένα χρόνο και υποτιμούν τι μπορούν να κάνουν σε 10 χρόνια. Το θέμα με τη νέα χρονιά, είναι το γεγονός ότι όλοι θέτουμε μεγάλους στόχους. Μετά αποτυγχάνουμε και τα παρατάμε. Προσπάθησε λοιπόν να χωρίσεις το στόχο σου σε μικρότερα, εφικτά βήματα. Αν θέλεις να διαβάζεις περισσότερο, τότε θέσε το στόχο σου σε 1 βιβλίο τον μήνα ή π.χ. 10-15 σελίδες/ημέρα. Αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, μπορείς να ξεκινήσεις εξοικονομώντας π.χ. €50 τον μήνα, άρα €12,50 την εβδομάδα, και να το αυξήσεις σιγά σιγά. Το να ξεκινήσεις με κάτι πιο μικρό δεν είναι αποτυχία, απλώς σε βοηθάει να αποκτήσεις τις σωστές συνήθειες, οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο διαβάζεις, ή τον τρόπο με τον οποίο εξοικονομείς ή τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι.

  1. Μπορείς να θέσεις υψηλούς στόχους εάν μπορείς να συγχωρέσεις τον εαυτό σου σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει

Εάν έχεις ένα υψηλό στόχο και το χωρίσεις σε μικρότερα βήματα, οι πιθανότητες είναι ότι κάποιες φορές θα πετύχεις και κάποιες άλλες θα αποτύχεις. Και αυτό είναι εντάξει. Όλοι αποτυγχάνουμε. Θα αποτύχεις, πιθανόν, ξανά και ξανά. Η διαφορά των ανθρώπων που καταφέρνουν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στις ζωές τους με αυτούς που δεν τα καταφέρνουν, είναι η άρνηση τους να παραιτηθούν, ακόμα και μετά από μια αποτυχία, ακόμα και όταν ο κόσμος τους λέει ότι είναι τρελοί να πιστεύουν πως μπορούν να πετύχουν.

  1. Όρισε προθεσμίες

Ο καθορισμός προθεσμιών είναι το κλειδί για την επιτυχία, ειδικά όταν έχεις μεγάλους στόχους. Θα είναι μόνο ένας ευσεβής πόθος μέχρι να καθορίσεις ένα πλάνο και την προθεσμία για την εφαρμογή του. Μπορείς να χωρίσεις επιτυχώς έναν στόχο σε βήματα εάν ορίσεις προθεσμίες για κάθε μικρό βήμα, αλλά και για σημαντικές επιτεύξεις. Αυτό θα κάνει τους στόχους σου πιο συγκεκριμένους και θα σου δημιουργήσει την ανάγκη για να ξεκινήσεις.

  1. Γιόρτασε την επιτυχία

Αν κατάφερες να κρατηθείς απ’ το να αγοράσεις ένα παλτό που ήθελες πολύ αλλά δεν χρειαζόσουν, αυτό είναι ένας λόγος για να γιορτάσεις. Αν κατάφερες να διαβάσεις ένα βιβλίο μειώνοντας το χρόνο που χαζεύεις το Instagram, αυτό είναι ένας λόγος για να γιορτάσεις. Αν κρατήθηκες απ’ το να παραγγείλεις ένα μπέργκερ, και αντί γι’ αυτό πήρες μια σαλάτα, αυτό είναι ένας λόγος για να γιορτάσεις. Αν πήρες αύξηση, προαγωγή, έκανες ένα βήμα, μικρό ή μεγάλο, προς την επίτευξη των στόχων σου, πρέπει να το γιορτάσεις! Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου είναι στην κάθε μέρα, και στις μικρές στιγμές. Οι μεγάλες στιγμές περνούν γρήγορα κι έτσι αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της ζωής σου, γι’ αυτό γιόρτασε τα μικρά βήματα και επιτεύγματα, και να είσαι περήφανος για το ποιος είσαι, την προσπάθεια που κάνεις, και το πού θέλεις να φτάσεις.
 

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Νικολάου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο