Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

5 κακές συνήθειες να κόψεις για να εκτοξεύσεις την παραγωγικότητά σου!

Οι περισσότεροι, γνωρίζουμε πως οι κακές συνήθειες μας σαμποτάρουν όμως ελάχιστοι συνειδητοποιούμε ακριβώς το μέγεθος της ζημιάς που μας κάνουν. Από την παραγωγικότητα μέχρι τη δημιουργικότητα και την ακρίβεια, αν το σκεφτείς, κάθε πλευρά του εαυτού σου, και ειδικά η παραγωγικότητα, επηρεάζεται πολύ αρνητικά από τις κακές καθημερινές συνήθειες. Διότι τα αποτελέσματά τους αθροίζονται και σε εμποδίζουν να καταφέρεις όσα ονειρεύεσαι. 

Χρειάζεται πρώτα να συνειδητοποιήσεις ποιές είναι αυτές οι κακές συνήθειες και στη συνέχεια να προσπαθήσεις να τις κόψεις. 

Ας τις δούμε:

 

1. Η άσκοπη περιήγηση στο διαδίκτυο 
Χρειάζεσαι 15 συνεχόμενα λεπτά για να εστιάσεις σε μία εργασία και μόλις τα καταφέρεις, τότε η παραγωγικότητά σου είναι στο ζενίθ της. Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να φτάσουν στο στάδιο αυτό είναι 5 φορές πιο παραγωγικοί. 

Όταν λοιπόν, διακόπτεις αυτό που κάνεις για να ελέγξεις τα email σου, τις ειδήσεις, το Facebook ή τα αθλητικά, τότε μειώνεις δραματικά την παραγωγικότητά σου, διότι χάνεις την πολύτιμη εστίασή σου. Χρειάζεσαι λοιπόν άλλα 15 λεπτά για να φτάσεις στο σημείο που... διαρκώς χάνεις όταν περιηγείσαι άσκοπα στο διαδίκτυο. 

Προσπάθησε λοιπόν όσο γίνεται, να διαχωρίζεις τις ώρες εργασίας από τις προσωπικές και δεν θα το πιστεύεις πόσο πιο αποτελεσματική θα γίνει η δουλειά σου.


2. Η τελειομανία
Οι περισσότεροι συγγραφείς ξοδεύουν ατέλειωτες ώρες σκεπτόμενοι τους χαρακτήρες και την πλοκή των ιστοριών τους, ενώ μπορεί να γράψουν ολόκληρες σελίδες, χωρίς καν να γνωρίζουν εάν ποτέ θα τις συμπεριλάβουν στο βιβλίο τους. Αυτό όμως, το κάνουν διότι οι ιδέες χρειάζονται χρόνο για να εξελιχθούν. 

Αυτό που συνηθίζουμε να κάνουμε οι περισσότεροι, είναι να “παγώνουμε” πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε, διότι φοβόμαστε πως οι ιδέες μας δεν είναι αρκετά τέλειες και άρα, δεν θα δημιουργήσουμε κάτι καλό. Όμως, εάν αφήσουμε στην άκρη την τελειομανία και αρχίσουμε να δουλεύουμε τις ιδέες μας, σε όσο πρόχειρη μορφή κι αν είναι, τότε μόνο θα ανακαλύψουμε ότι οι ιδέες εξελίσσονται, αλλάζουν και σιγά -σιγά παίρνουν μορφή. 

Ο συγγραφέας Jodi Picoult είπε με ελάχιστα λόγια γιατί θα πρέπει να αποφεύγουμε την τελειότητα: “μπορείς να διορθώσεις μια κακή σελίδα αλλά δεν μπορείς να διορθώσεις μια άδεια σελίδα”.


3.  Οι συναντήσεις
Δεν υπάρχει πιο μεγάλο χάσιμο χρόνου και παραγωγικότητας από τις συναντήσεις. Οι υπερ-παραγωγικοί άνθρωποι αποφεύγουν τις συναντήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι ξέρουν πως μία συνάντηση μπορεί να κρατήσει ώρες και χωρίς απαραίτητα να έχει κάποιο αποτέλεσμα. 

Γι’ αυτό, εάν πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσεις κάποια συνάντηση, το καλύτερο είναι να ζητάς από πριν τα θέματα που θα συζητηθούν, καθώς και το χρονικό της πλαίσιο ώστε να υπάρχουν κάποια όρια και να έχουν όλοι το κίνητρο να εστιάσουν σε όσα πραγματικά σε ενδιαφέρουν.


4.  Η άμεση απάντηση στα emails
Όπως και η άσκοπη περιήγηση στο διαδίκτυο, έτσι και οι άμεσες απαντήσεις κάθε φορά που κάποιος θέλει να σε ρωτήσει κάτι ή σου στέλνει ένα email, σε διακόπτουν από αυτό που κάνεις και καταστρέφουν τον βαθμό εστίασης που έχεις επιτύχει. Αυτό, “ρίχνει” την παραγωγικότητά σου πάρα πολύ. 

Μια καλή λύση είναι να φιλτράρεις τα μηνύματα που δέχεσαι κατά βαθμό σπουδαιότητας ή να δημιουργήσεις alerts για τα πιο επείγοντα από αυτά, ώστε να νιώθεις ηρεμία πως δεν θα καθυστερήσεις μια σημαντική απάντηση. Πάντως, εάν καταφέρεις να αφιερώσεις δύο φορές τη μέρα στον έλεγχο του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου, θα είναι υπερ-αρκετό για να είσαι συνεπής στις απαντήσεις σου.


5. Να αναβάλεις τις δύσκολες εργασίες για αργότερα
Καθημερινά, έχουμε περιορισμένη νοητική ενέργεια για τις εργασίες μας. Όσο λοιπόν περνά η ώρα και μειώνεται η ενέργεια αυτή, τότε μειώνεται και η παραγωγικότητα, ενώ οι αποφάσεις μας δεν είναι οι καλύτερες. 

Όταν αναβάλλεις τις δύσκολες εργασίες για αργότερα, τότε τις αφήνεις για εκείνες τις ώρες που θα έχεις κουραστεί, που η παραγωγικότητά σου θα είναι πολύ πεσμένη, που το μυαλό σου δεν είναι στα καλύτερά του. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι τις πιο δύσκολες εργασίες να τις ολοκληρώνεις όσο νωρίτερα το πρωί γίνεται. Θα διαπιστώσεις ότι θα τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα ενώ η ποιότητά τους θα είναι πολύ καλύτερη. 

 

Σε κάθε περίπτωση, προσπάθησε όταν θέλεις να ολοκληρώσεις μια εργασία, να περιορίσεις στο ελάχιστο τους αντιπερισπασμούς, να έχεις φρέσκο και ξεκούραστο μυαλό και να έχεις φροντίσει ώστε τίποτε δεν θα σε αγχώσει ή δεν θα σε διακόψει όσο δουλεύεις.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο