Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

17 τρόποι για να είσαι πιο παραγωγικός

Έχουν περάσει λίγες μέρες από την άφιξη της νέας χρονιάς και πιθανότατα έχεις αφήσει τους στόχους που έθεσες για το νέο έτος στην άκρη κι έχεις επιστρέψει στις παλιές σου συνήθειες; Μην ανησυχείς! Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει 17 τρόπους που θα σε εμπνεύσουν για να ανακτήσεις την παραγωγικότητά σου τους επόμενους μήνες.

  1. Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις

Δεν χρειάζεται να ελέγχεις τα e-mails σου και τα social media κάθε λίγα λεπτά. Όταν δουλεύεις πάνω σε κάτι, απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις ώστε να μην σου αποσπούν την προσοχή.

  1. Μείωσε τον χρόνο που είσαι διαθέσιμος on-line

Για να μην χάνεις τυχόν online ευκαιρίες, μπορείς να αφιερώνεις 10 λεπτά κάθε μερικές ώρες για να κάνεις “check in”. Εκπαίδευσε τις επαφές σου έτσι ώστε να ΜΗΝ περιμένουν από σένα να απαντήσεις αμέσως μόλις επικοινωνήσουν μαζί σου.

  1. Περιόρισε τις απρόοπτες επισκέψεις και τα τηλεφωνήματα

Ακόμα και μια σύντομη επίσκεψη ή τηλεφώνημα σου αποσπά την προσοχή και σου τρώει πολύτιμο χρόνο μέχρι να επαναφέρεις και πάλι την προσοχή σου σε αυτό που έκανες πριν. Ενημέρωσε τους άλλους για τις ώρες τις οποίες θα δουλεύεις/διαβάζεις και ζήτησε τους να μην επικοινωνούν μαζί σου τις ώρες αυτές.

  1. Ασχολήσου μόνο μια φορά

Αν αφιερώσεις χρόνο για να διαβάσεις ένα e-mail, καλύτερα να ξεμπερδέψεις με αυτό την ίδια στιγμή. Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με αυτό αργότερα, θα χρειαστεί να το ξαναδιαβάσεις και να ξανασκεφτείς την απάντηση σου.

  1. Βάλε προθεσμίες

Θα ήταν καλό να απαιτείς μια προθεσμία είτε όταν περιμένεις κάτι από κάποιον είτε από τον εαυτό σου.

  1. Δημιούργησε μια ατζέντα

Μια ατζέντα θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποτελεσματικός. Δημιούργησε ένα χρονοδιάγραμμα με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

  1. Προσποιήσου ότι βρίσκεσαι σε γραφείο

Ακόμα κι αν δουλεύεις από το σπίτι, πάντα να ντύνεσαι σαν να πηγαίνεις στο γραφείο. Ο εγκέφαλος σου χρησιμοποιεί τα ρούχα σου ως ένδειξη για το τι πρέπει να κάνει και πότε. Αν μείνεις με τις πυτζάμες όλη μέρα, ο εγκέφαλος σου σκέφτεται πως πρέπει να κοιμάσαι όλη μέρα.

  1. Κράτησε σημειώσεις

Αυτή η απλή πράξη του να γράφεις κάτω σημειώσεις, λίστες, projects, σε χαρτί, επιτρέπει στο υποσυνείδητό σου να κρατήσει τις πληροφορίες!

  1. Μάθε κάτι καινούριο

Βρες σεμινάρια ή online μαθήματα για νέες τεχνολογίες που ίσως δεν καταλαβαίνεις στην αρχή. Το Coursera και το EdX είναι εξαιρετικές και οικονομικές πηγές.

  1. Συγχρόνισέ το

Οργάνωσε τις πληροφορίες σου βάζοντας τις αξιόπιστες ιστοσελίδες και άλλες πηγές σου σε ένα μέρος, και συγχρονίζοντας τες σε όλες σου τις συσκευές, ώστε να ενημερώνεσαι για ειδήσεις και νέα απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι.

  1. Τρέξε!

Ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος να λειτουργεί σε περιόδους 45 λεπτών. Όταν περάσουν τα 45 λεπτά, η παραγωγικότητα μας αρχίζει να μειώνεται.

  1. Δημιούργησε τελετουργίες

Θα είσαι πιο παραγωγικός και θα αγαπάς αυτό που κάνεις ακόμα περισσότερο όταν το μετατρέψεις σε μια τελετουργία. Προσπάθησε να χρησιμοποιάς όλες σου τις αισθήσεις ακόμα και στις πιο καθημερινές δουλειές, ώστε να υπάρχει μια θετική σύνδεση και αποτέλεσμα.

  1.  Δημιούργησε μακροπρόθεσμα σχέδια

Βρες πώς μπορείς να λύσεις ένα μακροπρόθεσμο θέμα και στη συνέχεια δημιούργησε ένα σχέδιο δράσης για να το καταφέρεις.

  1. Άλλαξέ το

Για κάθε τι που έχεις να κάνεις, άλλαξε το περιβάλλον σου. Αυτό θα σου ξυπνήσει το μυαλό και θα σου αυξήσει την παραγωγικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

  1. Σήκωσε το τηλέφωνο

Καλύτερα να πάρεις κάποιον τηλέφωνο πριν του στείλεις μήνυμα ή e-mail. Μέσα σε λίγα λεπτά συζήτησης, μπορείτε να πετύχετε πολύ περισσότερα απ’ ότι μέσα σε μερικές ώρες πληκτρολόγησης πέρα δώθε.

  1. Χρησιμοποίησε μυρωδιές

Συνιστάται να χρησιμοποιείς μυρωδιές, όπως το άρωμα εσπεριδοειδών, για να διεγείρεις τον εγκέφαλο και να αυξήσεις την παραγωγικότητα. Αν δεν μπορείς να βρεις λύση σε κάποιο πρόβλημα, πήγαινε σε μια καφετέρια, καθώς έχει αποδειχθεί πως ο ήχος και η μυρωδιά από τους κόκκους του καφέ αυξάνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

  1. Μην τα βάζεις με τον εαυτό σου

Η τελειότητα είναι τόσο ανέφικτη όσο και υπερεκτιμημένη, και το να τα βάζεις με τον εαυτό σου μετά από μια αποτυχία απλώς θα σε κρατήσει πίσω από το επόμενο σου βήμα.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο