Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Αποκατάσταση σε ασθενείς με χρόνιες και εξελικτικές παθήσεις (2023-2024)

Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, κατόπιν σχετικών αποφάσεων της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής και της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, ανακοινώνει την έναρξη του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών διάρκειας τεσσάρων (4) εξαμήνων, το οποίο οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Αποκατάσταση σε ασθενείς με χρόνιες και εξελικτικές παθήσεις», Master of Science (MSc) «Comprehensive palliative Care and rehabilitation in patients chronic and progressive diseases» με τις εξής ειδικεύσεις:

1. Ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Αποκατάσταση παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων (Comprehensive Palliative Care and rehabilitation in children, adolescents and young adults)

2. Ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Αποκατάσταση σε ασθενείς με κακοήθη νοσήματα (Comprehensive Palliative Care and rehabilitation in patients with cancer)

3. Ολοκληρωμένη Ανακουφιστική Φροντίδα και Αποκατάσταση στα νευρολογικά και τα άλλα χρόνια μη κακοήθη νοσήματα (Comprehensive Palliative Care and rehabilitation in neurological and other chronic non malignant diseases), για το ακαδ. έτος 2023-2024 σύμφωνα με το Ν. 4485/17,ΦΕΚ 1366/24-08-2022

Η έναρξη του μεταπτυχιακού ορίζεται για την 19η Φεβρουαρίου του 2024.

Ο ανώτατος αριθμός των εισακτέων φοιτητών/τριών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ορίζεται σε σαράντα (40) ανά ειδίκευση, εκατόν είκοσι (120) συνολικά..

Έναρξη εγγραφών από 2 Οκτωβρίου 2023 έως 5 Φεβρουαρίου 2024 με δυνατότητα 10ήμερης παράτασης.

Η εγγραφή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών συνεπάγεται συνεισφορά κάθε Μεταπτυχιακού Φοιτητή στα σχετικά λειτουργικά έξοδα, η οποία ανέρχεται σε επτακόσια πενήντα (750€) ευρώ ανά εξάμηνο σύνολο τρείς χιλιάδες ευρώ (3000€).

Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί:

1. Εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων, πτυχιούχοι Επιστημών Υγείας, (Ιατρικής, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας, Βιοχημείας κλπ.) και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Φιλοσοφικής, Θεολογίας, κλπ.), πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι. και ΑΕΙ (Τμημάτων Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Επισκεπτών Υγείας, Εργοθεραπευτών, Λογοθεραπευτών, Φυσιοθεραπευτών κλπ.), επιστήμονες Διαιτολογίας και Διατροφής της ημεδαπής ή αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς γνωστικού αντικειμένου.

2. Επιπλέον του αριθμού εισακτέων γίνεται δεκτό ένα (1) μέλος των κατηγοριών Ε.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατ’έτος, εφόσον το έργο που επιτελεί στο Ίδρυμα είναι συναφές με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ.

3. Οι υπότροφοι του ΙΚΥ, οι αλλοδαποί υπότροφοι του ελληνικού κράτους, για το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με αυτό του Δ.Π.Μ.Σ., εισάγονται χωρίς εξετάσεις.

Σκοπός του ΠΜΣ:

Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. μετά το πέρας των σπουδών τους θα είναι ικανοί:

  •  Να κατανοήσουν τη φιλοσοφία, τις αρχές και την αναγκαιότητα της Ανακουφιστικής Φροντίδας
  • Να κατανοήσουν την σημασία και τα οφέλη της αποκατάστασης
  • Να αναγνωρίζουν την Ανακουφιστική Φροντίδα ως δείγμα πολιτισμού της χώρας μας που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα υγείας λαμβάνοντας υπόψιν την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς.
  • Να αξιολογούν ολοκληρωμένα τον κάθε ασθενή και την οικογένεια, λαμβάνοντας υπόψιν τις σωματικές, πνευματικές, και ψυχοκοινωνικές διαστάσεις της ασθένειας.
  • Να διαχειρίζονται ολοκληρωμένα τον χρόνιο πόνο ως ξεχωριστή νοσολογική οντότητα.
  • Να διαχειρίζονται τα σωματικά και ψυχοκοινωνικά συμπτώματα εξατομικευμένα στην κλινική πράξη.
  • Να προετοιμάσουν τους ασθενείς με καταληκτικές νόσους, για τον επερχόμενο θάνατο και να στηρίξουν τους φροντιστές κατά τη διάρκεια του πένθους.
  • Να αποκτήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες για τη δημιουργία και ανάπτυξη γέφυρας επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.
  • Να αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα της αποτελεσματικής συνεργασίας στη διεπιστημονική και πολυεπιστημονική ομάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας καθώς και με άλλους επαγγελματίες υγείας.
  • Να είναι σε θέση, να πληροφορήσει και να εκπαιδεύσει τον ασθενή και την οικογενειά του, προσφέροντας την κατάλληλη πληροφόρηση και εκπαίδευση, για την καλύτερη προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ασθένειας με στόχο την ανεξαρτησία και την αυτονομία.
  •  Να αποκτήσουν δεξιότητες οργάνωσης, σχεδιασμού, ανάλυσης, εκτέλεσης και παρουσίασης κλινικών μελετών
  • Να είναι ικανοί να στελεχώσουν εξειδικευμένες Μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας, δομές χρονίως πασχόντων, δομές ΑΜΕΑ, γηροκομεία και κέντρα αποκατάστασης, ανάλογα με την ειδίκευσή τους.

Το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. διδάσκεται σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα ή εξειδίκευση της Ιατρικής και της Νοσηλευτικής. Στη χώρα μας λόγω του υψηλού ποσοστού των ασθενών με χρόνιες εξελικτικές ή απειλητικές για τη ζωή νόσους, η εφαρμογή της κρίνεται αναγκαία, γι’ αυτό άλλωστε ψηφίστηκε απο τη βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου για τη θεσμοθέτηση της εξειδικευμένης Ανακουφιστικής Φροντίδας στη χώρα μας.

Οι διδάσκοντες είναι επίλεκτα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, Ομ. Καθηγήτρια κα Κυριακή Μυστακίδου είναι η μοναδική Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής όχι μόνο του ΕΚΠΑ αλλά και των άλλων Ιατρικών Σχολών της χώρας μας, με αποκλειστικό γνωστικό αντικείμενο την ανακουφιστική φροντίδα, με συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς (Π.Ο.Υ, Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανακουφιστικής Φροντίδας) και με πανεπιστημιακά κέντρα αναφοράς στην Ανακουφιστική Φροντίδα του εξωτερικού, τόσο σε ερευνητικό όσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Επιπλέον τα υπόλοιπα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, οι καθηγητές Γεώργιος Χρούσος, Άννα Ζυγογιάννη, Σωκράτης Παπαγεωργίου, Φλώρα Μπακοπούλου είναι διδάσκοντες και υπεύθυνοι μαθημάτων με γνωστικά αντικείμενα που άπτονται της αντιμετώπισης και διαχείρισης των χρονίως πασχόντων ασθενών και στο πλαίσιο του γνωστικού τους αντικειμένου κατέχουν δημοσιευμένο πλούσιο ερευνητικό έργο.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:

1. Αίτηση συμμετοχής

2. Βιογραφικό σημείωμα

3. Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας

4. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών

5. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων

6. Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας με δίπλωμα επιπέδου B2 ή ανώτερου

7. Συστατικές επιστολές

8. Επιστημονικές δημοσιεύσεις, εάν υπάρχουν

9. Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, εάν υπάρχουν

10. Πιστοποιητικό ελληνομάθειας ή επαρκής, διαπιστωμένη από την Επιτροπή Επιλογής Εισακτέων του ΔΠΜΣ, γνώση της ελληνικής γλώσσας για αλλοδαπούς υποψήφιους, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν σε ΔΠΜΣ που διοργανώνεται στην ελληνική γλώσσα.

11. Αναγνώριση ακαδημαϊκού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής (oι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να καταθέσουν την αναγνώριση του πτυχίου τους ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ, σύμφωνα με το άρ.34, παρ. 7 του Ν. 4485/17 και το άρθρο 101 παρ. 5 του Ν. 4547/18).

Πληροφορίες:

1. Γραμματεία Μεταπτυχιακού τηλ. 210 7707669 καθημερινά 8:00-16:00

2. email επικοινωνίας: grammateiamonadaanakoufistikis@gmail.com

Προκήρυξη

 


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr

Σχετικά Προγράμματα

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο