Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τα έντεκα επαγγέλματα και όλες οι δεξιότητες με μέλλον, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ

Έντεκα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και προοπτικές πλήρους απασχόλησης, καθώς και εκείνες οι δεξιότητες με έλλειψη στην αγορά εργασίας αλλά και μέλλον, προέκυψαν από τη νέα έρευνα του ΣΕΒ που παρουσιάστηκε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου. 

"Στο παρόν και μέλλον της εργασίας, κεντρικό ρόλο έχει η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων, ενόψει των νέων προκλήσεων, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτατα. Αυτή τη σύγχρονη ατζέντα, που αποτελεί και τη νέα μεγάλη μεταρρυθμιστική πρόκληση για όλους, θέτει σε προτεραιότητα ο ΣΕΒ", όπως  τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα (Τετάρτη, 18/9/2019), στα γραφεία του Συνδέσμου.

Ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε ειδικότερα στην πρωτοβουλία του ΣΕΒ για τις Νέες δεξιότητες και τα Επαγγέλματα με Μέλλον, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η σύγχρονη παιδεία είναι καταλύτης ανάπτυξης». Επισήμανε ακόμη, ότι ο ΣΕΒ έχει επανειλημμένα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη φορολογία, και άλλα, ως κρίσιμες προϋποθέσεις για το άλμα προς τα εμπρός. Όμως, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού όπως και η κάλυψη του χάσματος γνώσης και δεξιοτήτων, είναι ο πλέον κρίσιμος συντελεστής ανάπτυξης και ευημερίας στο κατώφλι της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο κ. Φέσσας τόνισε ακόμη το διαρθρωτικό πρόβλημα των αστοχιών της τεχνικής, τεχνολογικής και επαγγελματικής μας εκπαίδευσης και κατάρτισης, που σηματοδοτεί την αποτυχία του εκπαιδευτικού μας συστήματος και οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές παραγωγικές προκλήσεις. Αποτέλεσμα είναι, οι επιχειρήσεις να μην βρίσκουν τις δεξιότητες που αναζητούν και πολλοί συμπολίτες μας να μην βρίσκουν δουλειά. Είναι ενδεικτικό ότι το 35% των επιχειρήσεων του δείγματος στην έρευνα του ΣΕΒ αδυνατεί να βρει εργαζόμενους και στελέχη με τις κατάλληλες δεξιότητες, τη στιγμή που η ανεργία στη χώρα μας, παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. 

Στη συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της μεγάλης έρευνας του ΣΕΒ για τις επιχειρήσεις σχετικά με τα θέματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και 20 προτάσεις του Συνδέσμου σχετικά με το επαναπροσανατολισμό της εκπαίδευσης, με έμφαση στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την αποτελεσματική  διασύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας.   

Τέλος, ακολούθησε η παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης του ΣΕΒ «Η Ελλάδα Παράγει: Επαγγέλματα με Μέλλον» #SEV4jobs, όπου αναδεικνύονται 11 σύγχρονα επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση και μέλλον στην παραγωγική οικονομία.

Στα επαγγέλματα αυτά απασχολούνται περισσότεροι από 240.000 εργαζόμενοι, το σύνολο σχεδόν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και είναι τα εξής έντεκα:

Η έρευνα του ΣΕΒ για το ανθρώπινο δυναμικό πραγματοποιήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και συμμετείχαν 831 επιχειρήσεις με απασχόληση μεγαλύτερη των 30 ατόμων από τους εξής κλάδους: Αγροδιατροφή, Βιοοικονομία, Υγεία και Φάρμακο, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Δομικά Υλικά και Μέταλλο, Ενέργεια και Logistics – Μεταφορές.
 

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ είναι:

  • Οι μισθοί και η απασχόληση σε αυτά έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και η βελτίωση αυτή έχει επιτευχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας
     
  • Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξεύρεσης κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού
     
  • Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι ευοίωνες για πολλά από αυτά τα επαγγέλματα, καθώς βρίσκονται στο προπύργιο της τεχνολογικής εξέλιξης
     
  • Το 36% των επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό είναι 46% για τις περισσότερο εξωστρεφείς (δηλαδή αυτές που εξάγουν πάνω από 50% της παραγωγής τους) αλλά και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 45% του δείγματος. Οι κλάδοι με το εντονότερο πρόβλημα είναι εκείνοι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%)
     

Ως προς τις δεξιότητες:

  • Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη τυπικών προσόντων. Πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (27.7%) αξιολογεί την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων ως τη σημαντικότερη δυσκολία στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Αντίθετα, η έλλειψη τυπικών προσόντων αξιολογήθηκε ως σημαντικός λόγος από το 11.5% των επιχειρήσεων (11,5%). Είναι δε ακόμα μικρότερο πρόβλημα για τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις (8,3%) και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (7,2%).
     
  • Ελλείψεις δεξιοτήτων και στους ήδη απασχολούμενους καθώς σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται ως προς τις τεχνικές / επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Περίπου το 46% των επιχειρήσεων εντοπίζει ελλείψεις σε τρεις σημαντικές κατηγορίες επαγγελμάτων: στους «Τεχνικούς», τους «Ειδικευμένους Τεχνίτες» και τους «Χειριστές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων».


Διαβάστε περισσότερα από την έρευνα του ΣΕΒ:

  • Διαβάστε εδώ το Ενημερωτικό Memo με τα βασικά στοιχεία από την έρευνα του ΣΕΒ για τις δεξιότητες. 
  • Διαβάστε εδώ το Ενημερωτικό Memo της εκστρατείας ενημέρωσης: «Η Ελλάδα Παράγει: Επαγγέλματα με Μέλλον». 
  • 11 videos παρουσιάζουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες, τις δυσκολίες και τα πλεονεκτήματα, αλλά και την κρισιμότητα αντίστοιχων επαγγελμάτων για τις επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά. Μπορείτε να τα δείτε εδώ.
  • Δείτε εδώ την παρουσίαση "Επιχειρήσεις, Ανθρώπινο Δυναμικό και Εκπαιδευτικό Σύστημα:Έρευνα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, Διαπιστώσεις και Προτάσεις Πολιτικής''.
  • Δείτε εδώ την παρουσίαση της εκστρατείας ενημέρωσης του ΣΕΒ «Επαγγέλματα με Μέλλον» 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο