Σύγχρονη Τεχνολογία Τροφίμων-Οινολογία
ΕΚΠΑ: Ευφυής Διαχείριση Ανανεώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
MBA Agribusiness
Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το ΑΠΘ συμμαχεί με ιστορικά πανεπιστήμια για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Εκπαιδευτικά Νέα

Μέσα από την κοινοπραξία οκτώ μεγάλων πανεπιστημίων - ανάμεσα στα οποία και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Πολωνία και η Ελλάδα συμμαχούν για να οδηγήσουν τις εξελίξεις στην ανώτερη εκπαίδευση και προτείνουν την ίδρυση Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ανταποκρινόμενες σε μια από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.

Τα οκτώ ιδρύματα, με επικεφαλής το ιδρυθέν το 1631 Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, καταθέτουν την πρότασή τους, δηλώνοντας πως στόχος τους είναι να δημιουργήσουν το υποδειγματικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο για τον 21ο αιώνα, «που θα διασφαλίζει σε παγκόσμια κλίμακα την ανταγωνιστική ηγετική θέση της Ευρώπης στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα άνευ συνόρων κοινό πλαίσιο για τη διεξαγωγή και προώθηση της έρευνας, την καινοτομίας, της διδασκαλίας και μάθησης στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα».

Τα Πανεπιστήμια που συμπράττουν προέρχονται από χώρες με μακραίωνη ιστορία και προσφορά στην ευρωπαϊκή ανώτερη εκπαίδευση και με μεγάλη παράδοση στην υποδοχή ξένων φοιτητών, ενώ οι σχολές και τα τμήματά τους καλύπτουν κάθε επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα την κοινοπραξία αποτελούν: Το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, το Πανεπιστήμιο της Άνω Αλσατίας στη Μιλούζ, το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, το Πολυτεχνείο της Καρλσρούης, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, το Πανεπιστήμιο Φυσικών Πόρων και Επιστημών Ζωής στη Βιέννη, το Πανεπιστήμιο Άνταμ Μιτσκιέβιτς του Πόζναν και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Σπουδάζοντας ταυτόχρονα σε έξι χώρες»

Η πρόταση έρχεται να απαντήσει σε σχετική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασισμένη σε μία ιδέα που κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η διαπίστωση ότι το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει άρδην σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου των Ευρωπαίων Ηγετών, στο Γκέτεμποργκ το 2017, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη- μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενίσχυσης των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ενθάρρυνσης προσπαθειών για την δημιουργία περίπου 20 «ευρωπαϊκών πανεπιστημίων» έως το 2024.

Έθεσε ουσιαστικά το πλαίσιο της δικτύωσης των πανεπιστημίων, τα οποία θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές τους να αποκτήσουν πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρώσει μια νέα γενιά δημιουργικών Ευρωπαίων, οι οποίοι θα συνεργάζονται πέρα από γλωσσικούς, συνοριακούς ή κλαδικούς περιορισμούς, ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις και τα διαπιστωμένα ελλείμματα δεξιοτήτων στην Ευρώπη.

«Τον Ιούλιο τα αποτελέσματα της προκήρυξης»

Οι εταίροι των οκτώ πανεπιστημίων έχουν συναντηθεί τρεις φορές διά ζώσης στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και έχουν συμμετάσχει σε πολύωρες τηλεδιασκέψεις. Το επιτελείο του Αριστοτελείου απαρτίζεται από καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων με επικεφαλής την Αντιπρύτανι Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων, καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχει σε όλες τις φάσεις του προγράμματος, αλλά η κύρια συμβολή του έγκειται στη δημιουργία του απαραίτητου υπόβαθρου δικτυακής επικοινωνίας μεταξύ των εταίρων και στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων προώθησης και βελτίωσης της κινητικότητας - φυσικής και εικονικής - φοιτητών και προσωπικού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Στογιαννίδου για την πρόταση, που βρίσκεται πλέον στο στάδιο τεχνικής επεξεργασίας και θα υποβληθεί στο πλαίσιο της προκήρυξης Erasmus+ (Knowledge alliances), με τελική προθεσμία την 28η Φεβρουαρίου.

Τα αποτελέσματα της προκήρυξης, όπως διευκρίνισε η Αντιπρύτανις, αναμένονται τον Ιούλιο 2019 και σε περίπτωση επιτυχίας, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή το Φθινόπωρο 2019.

Η χρηματοδότηση θα προέρχεται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 20% από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική των συμπράξεων και οι εγγυήσεις βιωσιμότητας. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα μιας μακρόπνοης φιλοδοξίας για την ενίσχυση της αριστείας των Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, που ανοίγει τον δρόμο για σημαντικότατες δράσεις - θεσμικές και οικονομικές - στον Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η πολιτική υιοθέτηση (political endorsement) και η οικονομική δέσμευση της ΕΕ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την μακρόχρονη επιτυχία του εγχειρήματος και, ήδη, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα απαιτηθούν σε επίπεδο των κρατών-μελών, η κ. Στογιαννίδου εξήγησε ότι αυτές αφορούν, αναλόγως τη χώρα, στη δυνατότητα ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών και σε προπτυχιακό επίπεδο, την ευελιξία στην παροχή τίτλων σπουδών με συνδυασμό διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, τη δυνατότητα χρήσης και άλλων μεθόδων διδασκαλίας πέραν της δια ζώσης διδασκαλίας (π.χ. εξ αποστάσεως, εικονική, μεικτή διδασκαλία).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για άρθρα όπως αυτό; κάντε μας

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
blog comments powered by Disqus
Όλα τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα