Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Δωρεάν σεμινάρια και εκδηλώσεις στην Οικία Θεοτοκοπούλου του δήμου Αθηναίων

Ζωντανεύει και πάλι από την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου η Οικία Θεοτοκοπούλου του δήμου Αθηναίων, ένα διατηρητέο νεοκλασικό που μετά από πολλή δουλειά, μετατρέπεται σε μια νέα εστία δημιουργίας και δυναμισμού για τη γειτονιά των Πατησίων.

Η οικία Θεοτοκοπούλου θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας παρέχοντας στέγη και βήμα έκφρασης για όλες τις δημιουργικές ομάδες της πόλης.

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επέλεξε την αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού οικήματος επί της οδού Θεοτοκοπούλου 34 στα Πατήσια ως έργο προτεραιότητας, εντάσσοντάς το, ήδη από την πρώτη δημαρχιακή θητεία, για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2007-2013).

Η λειτουργία του υπάγεται στην αντιδημαρχία του δήμου Αθηναίων για το Παιδί, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων – AthensCultureNet, πρόγραμμα που έχει ως ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Έπειτα από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005, το κτήμα αγοράστηκε από τον δήμο Αθηναίων.

Οι δράσεις ξεκινούν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί με την ομάδα PEOPLE BEHIND, που με κέφι και φαντασία αναλαμβάνουν να μάθουν τη χρήση των social media σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Τα μαθήματα αυτά θα πραγματοποιούνται για δέκα (10) συνεχείς Παρασκευές, με δωρεάν συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των δράσεων που έχουν προγραμματιστεί στην οικία Θεοτοκοπούλου παρέχονται δωρεάν και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, από την εκμάθηση χρήσης tablet και ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικό παιχνίδι, διαλέξεις για την ισότητα των φύλων ή την αποδοχή του διαφορετικού, ή την αρχιτεκτονική της Αθήνας. Δράσεις διοργανώνονται από μέλη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς της πόλης, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της δήμου Αθηναίων να φέρει τον πολιτισμό στις γειτονιές.

 

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της Οικίας Θεοτοκοπούλου

 

Εκμάθηση Social Media για άτομα 3ης ηλικίας, ενάρξη 23/2, κύκλος δέκα σεμιναρίων, 11.00 – 12.30

Εκπαίδευση των ατόμων 3ης ηλικίας του Δήμου Αθηναίων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Instagram) με σκοπό την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους σε νέες τεχνολογίες και επαφή με νέους τρόπους επικοινωνίας. Από την ομάδα People  Behind.

Για κράτηση θέσεων: asterioumaria23@gmail.com, 6973746398        

 

ReMakers: Making an impact, πιλοτικά εργαστήρια 1/3 και 8/3, έναρξη τέλη Μαρτίου έως  Νοέμβριο 2018

Εργαστήριο επεξεργασίας πλαστικού και ξυλουργείο, ανοιχτά στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 10.00-13.00 και 2 φορές την εβδομάδα 17.00 – 20.00, 3ωρα μαθήματα 3D printing, ρομποτικής, δημιουργίας και τυπώματος στάμπας σε μπλουζάκια, κλπ. Από την ομάδα Athens MakersSpace    

Η πρόταση αφορά την στέγαση και παροχή ​δυο εργαστηρίων

1. Εργαστήριο επεξεργασίας πλαστικού (Precious Plastic Lab) Εγκατάσταση και Εκπαίδευση στην αξιοποίηση ειδικών μηχανημάτων για την μεταποίηση πλαστικών απορριμμάτων σε χρηστικά προϊόντα

2. Ξυλουργείο Εγκατάσταση και εκπαίδευση στη χρήση εργαλείων ξυλουργείου και σε διαφορετικές τεχνικές. Παράλληλα, μαθαίνουμε κανόνες και μέτρα ασφαλείας.

Και την υλοποίηση 36 σεμιναριακών εργαστηρίων (workshops) διάρκειας 6 μηνών στα παρακάτω αντικείμενα:

1. 3D Printing Εισαγωγικό εργαστήρι με στόχο την κατανόηση της τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης, την δημιουργία ενός τρισδιάστατου μοντέλου και βασικές γνώσεις χρήσης 3D Printer 2. Electronics Εισαγωγή στα ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά κυκλώματα και τον αυτοματισμό. Εξοικείωση με κυκλώματα χαμηλής και υψηλής τάσης καθώς και κατασκευή χρήσιμων και άμεσα αξιοποιήσιμων αυτοματισμών

3. T-shirt/ Vinyl Cutter Δημιουργία κοπτικών σε βινύλιο και εφαρμογή τους ως στάμπες σε μπλουζάκια με πρέσα, διδάσκεται επίσης γραμμικό πρόγραμμα για χρήση κοπτικού μηχανήματος. 4. Robotics Μαθήματα στην επιστήμη των ηλεκτρονικών με την χρήση πλακέτες arduino και πολλούς διαφορετικούς σένσορες

Για κράτηση θέσεων: gsarras3@gmail.com,    6978789531, 2114077438

 

Λέξεις που χαμογελούν, λέξεις που πληγώνουν, 2/3 18.00- 19.30. Εκπαιδευτικό/Ενημερωτικό σεμινάριο, με διαδραστική παρουσίαση, και θέμα τον λεκτικό εκφοβισμό. Από την Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων

Για κράτηση θέσεων: mar.kamilaki@gmail.com, 2105102604

 

Μια γραμμή και μια τελεία...κι είναι Θαύμα η ιστορία!, 17/3 και 21/4    19.00- 21.00. Πρωτότυπη παιδική θεατρική παράσταση. Όμιλος Εξυπηρετητών.

Για κρατήσεις θέσεων: info@omilos-eksipiretiton.gr, 2102015194    

Αν ψάξετε στον Παραμυθοχάρτη, μια κωλοτούμπα δεξιά και δυο παγωτά πιο πάνω, κάπου εκεί, δίπλα στη Χώρα των Θαυμάτων, θα ανακαλύψετε μια άλλη Πολιτεία. Μια Πολιτεία… αληθινά αξιοθαύμαστη! Την περίφημη Πολιτεία των Ουάου! Εκεί όπου όλα κυλούν πραγματικά θαυμάσια μέχρι που… κάτι περίεργο συμβαίνει! Τι όνειρο να είδε άραγε το Μικρό μας Θαύμα; Και τι ψάχνει να βρει; Ξέρει άραγε κανείς να του απαντήσει; Η αναζήτηση του θα οδηγήσει τα βήματά του στο Σπίτι του Σοφού. Θα μπει μέσα άραγε; Και αν μπει, τι θα συναντήσει; Και τέλος πάντων τι γίνεται με αυτά τα γκαφατζίδικα Θαυμαστικά;  Αλλά… τα υπόλοιπα θα τα δείτε στο έργο μας!                                         

 

Το Ξενοδοχείο της Διαφορετικότητας, 21/3, 22/3, 27/3, 29/3, 30/3 πιλοτικά προγράμματα και Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2018, 9.00 – 12.30.

Παιδιά και έφηβοι μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και έρευνα, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους Ξένους γύρω μας, αλλά και το Ξένο μέσα μας. Προβληματίζονται και αναζητούν τρόπους για μια αρμονική συμβίωση σε μια κοινωνία των πολιτών που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προάγει τη διαφορετικότητα.

Η οικία Θεοτοκοπούλου «μεταμορφώνεται» σε ένα ξενοδοχείο για 2 ώρες και υποδέχεται σχολικές ομάδες. Τα δωμάτια ζωντανεύουν από τις διαφορετικές ιστορίες των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί (πραγματικές ή φανταστικές) και γίνονται η αφορμή να ξεδιπλωθούν σκέψεις και προβληματισμοί για την αρμονική συμβίωση με τους άλλους ως ισότιμα μέλη μιας κοινότητας.

Από την ActionAid Ελλάς

Για κρατήσεις θέσεων: dimitra.deroyiannis@actionaid.org,     

 

Συλλέγοντας προφορικές μαρτυρίες για την οικία και τη γειτονιά, 18/4 11.00-13.00

εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ενήλικες που ζουν στη γειτονιά και έχει σαν στόχο να συλλέξει μνήμες, αναμνήσεις, ιστορίες τόσο για την οικία όσο και για τη γειτονιά. Από την MONUMENTA

Για κρατήσεις θέσεων: info@monumenta.org

 

«Καταγράφω ένα παλιό κτήριο ανακαλύπτω την ιστορία του», 18/4 17.00-19.00

Ένα εκπαιδευτικό  πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά 9-14 ετών την έννοια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τους τρόπους και τα "εργαλεία" προστασίας των μνημείων, όπως είναι η καταγραφή και τεκμηρίωση των κτηρίων, συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες, διάρκειας δύο ωρών. Από την MONUMENTA

Για κρατήσεις θέσεων: info@monumenta.org

 

«Κλωστή απ’το φεγγάρι, βελόνι απ’τον ήλιο», 16/5, 19.30-21.00,

αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες και εφήβους με την Καλλιόπη Λιαδή και τον Θύμιο Παππαδόπουλο

 

Ο μουσικός Θύμιος Παπαδόπουλος συνοδεύει την αφήγηση που υφαίνει η Καλλιόπη Λιαδή,  με ινδικούς αυλούς, φλάουτο και κιθάρα και δημιουργεί μελωδικά τοπία και γέφυρες, καθώς τα παραμύθια συνομιλούν με τη μουσική.

Ο ήλιος και το φεγγάρι, παραμύθια που φωτίζει, άλλοτε, ένα φως αμυδρό ή γλυκό, άλλοτε έντονο, καθαρό, ή λυτρωτικό, μας ταξιδεύουν στον ουρανό, σε ένα βασίλειο μαγεμένο, σε ένα ξέφωτο, σε μια άγρια χαράδρα, στο βυθό της θάλασσας και στη μέση του ωκεανού…Οι ήρωες τους, μέσα από τις περιπέτειες τους, βαδίζουν προς ένα μονοπάτι φωτεινό  πνευματικού αναστοχασμού και προσωπικής αποκάλυψης, και όλοι είμαστε καλεσμένοι να τους ακολουθήσουμε και να ταξιδέψουμε μαζί τους. Διάρκεια: 70 λεπτά

 

«Η Ιστορία του Φεμινιστικού Κινήματος σαν Παραμύθι», 29/5, 18.00-20.00

Πολυμεσική παρουσίαση με την Άννα Μιχοπούλου, ερευνήτρια των γυναικείων σπουδών και μέλος γυναικείων κινήσεων από τη δεκαετία του 1980.

Πώς αναδύθηκαν οι γυναίκες ως ένα νέο συλλογικό υποκείμενο στην παγκόσμια ιστορία;

Πώς κινήθηκαν, τι πέτυχαν και ποια εμπόδια βρήκαν – και βρίσκουν;

Ένα δίωρο με εικόνες και τεκμήρια, πρόσωπα και συλλογικότητες, θέσεις και αντιθέσεις από την ιστορία του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (μέσα 19ου - τέλη 20ού αι.).

Από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

 

Παρουσίαση με σκοπό την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με το HIV/AIDS, με κύριο στόχο την πρόληψη και την προφύλαξη, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος προς τον οροθετικό πληθυσμό. 5/3, 18.00 - 20.00 Από το Κέντρο Ζωής (για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS

Θεματικές:

τι είναι ο HIV και το AIDS

ποιες θεραπευτικές δυνατότητες είναι διαθέσιμες στις μέρες μας

πώς μπορεί και πώς δεν μπορεί να μεταδοθεί ο HIV

ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι προφύλαξης

θίγεται το θέμα των διακρίσεων και του στίγματος που συνοδεύει τους συνανθρώπους μας που ζουν με HIV/AIDS

επίδειξη της σωστής χρήσης του προφυλακτικού, ως του κυριότερου μέσου προφύλαξης από τον HIV και τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

προβολή βίντεο με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης για το κοινωνικό στίγμα και την πρόληψη 

 

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της Οικίας Θεοτοκοπούλου εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δράσεις. Ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων στο athensculturenet.com.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο