Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός 2016-2017

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει εδώ και 7 έτη το μεταπτυχιακό πρόγραμμα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Με την πάροδο των ετών το πρόγραμμα “INSTEAD (παραποιήσεις)” έγινε γνωστό ως το διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθώς περιέλαβε συνεργασίες εξεχόντων αρχιτεκτόνων από το εξωτερικό, όπως του Atelier Bow Wow από την Ιαπωνία, του Γαλλικού αρχιτεκτονικού Γραφείου Lacaton-Vassal, της βρετανικής ομάδας Assemble, ή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ηλία Ζέγγελη. Διευθύνεται από τους αρχιτέκτονες Αριστείδη Αντονά, Κωστή Πανηγύρη και Σοφία Βυζοβίτη. Μέσα στο πρόγραμμά του έχουν σημαντική θέση τα εικαστικά με τον τρόπο που αυτά ενίοτε αντικατέστησαν τον επιστημονικό λόγο σχετικά με την πόλη όπως αυτός οργανώθηκε από την πολεοδομία τις προηγούμενες δεκαετίες. Η συνεργασίες με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία της λειτουργίας του. Η παρακολούθησή του οδηγεί στην απονομή Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό.

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει την πόλη σε όλες τις κλίμακες που αφορούν το αστικό περιβάλλον: σχέδιο για τον ιστό, για το οικοδομικό τετράγωνο, για την κτιριακή μονάδα και για το έπιπλο. Παρέχονται εργαστήρια με θεματικές που διατρέχουν όλες τις κλίμακες αυτές. Για την απόκτηση του διπλώματος απαιτείται η παρακολούθηση και επιτυχής εξέταση σε τέσσερα (4) μαθήματα, έξι (6) εργαστήρια και τέσσερα (4) σεμινάρια, κατανεμημένα σε δύο εξάμηνα και, στη συνέχεια, η εκπόνηση και η επιτυχής εξέταση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Οι σπουδές ολοκληρώνονται σε τρία εξάμηνα πλήρους φοίτησης.

Τα προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα εντόπισε το ενδιαφέρον του στην οδό Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Ευριπίδου στην Αθήνα, στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά και στο επόμενο έτος στην Αθήνα. Τα περισσότερα εργαστήρια τρέχουν επί τόπου στο πεδίο ερεύνης και επομένως κατά τη μεγαλύτερη διάρκειά του το μεταπτυχιακό πρόγραμμα θα τρέχει στην Αθήνα, (αποτελεί δηλαδή σημαντικό πλεονέκτημα για τους συμμετέχοντες να έχουν εξασφαλισμένο τόπο διαμονής στην Αθήνα).

Το πρόγραμμα του 2016-17 όπως και αυτά των τριών τελευταίων ετών περιλαμβάνουν εργαστήρια, σεμινάρια και μαθήματα που παρέχονται από ειδικούς καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικά για το 2015-16 εγκαινιάστηκε η νομαδική συνθήκη μετακίνησης του εργαστηρίου. Εκτός από τα εργαστήρια του προγράμματος που θα γίνουν in situ στην Αθήνα, σε συνεννόηση με φορείς συνεργαζόμενους δύο εβδομαδιαία σεμινάρια του προγράμματος θα λάβουν χώρα στο εξωτερικό σε συνεργασία με το Freie Universität του Βερολίνου και με την Architectural Association του Λονδίνου.

Για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών προβλέπονται δίδακτρα 2.800 ευρώ για όλη τη διάρκειά του (3 εξάμηνα σπουδών), καθώς και η χορήγηση μίας ή δύο υποτροφιών επίδοσης από το ΠΜΣ. Τα έξοδα για αυτές τις μετακινήσεις και διαμονές στις πόλεις του εξωτερικού δεν περιλαμβάνονται στα δίδακτρα του προγράμματος.

Αποδοχή

Ο αριθμός των εισακτέων ανέρχεται σε δέκα οκτώ (18). Καθ’ υπέρβαση του αριθμού αυτού, μπορεί να γίνει εγγραφή ενός (1) υποτρόφου εσωτερικού του ΙΚΥ, ενός (1) υποτρόφου του προγράμματος υποτροφιών «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και ενός (1) αλλοδαπού υποτρόφου του Ελληνικού Κράτους.

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων της αλλοδαπής με προπτυχιακές σπουδές που έχουν άμεση συνάφεια με τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος. Ενδεικτικές σχολές των οποίων οι απόφοιτοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση είναι τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, οι σχολές Καλών Τεχνών, τα τμήματα Βιομηχανικού Σχεδιασμού και άλλες συναφείς σχολές. Αιτήσεις αποφοίτων από άλλα τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ γίνονται δεκτές όταν οι υποψήφιοι έχουν ήδη είτε μεταπτυχιακές σπουδές στα παραπάνω αντικείμενα είτε αναγνωρισμένη επαγγελματική εμπειρία.

Υποβολή αιτήσεων

Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας έως τις 30 Ιουνίου 2016, στην οποία οι υποψήφιοι καλούνται να επισυνάψουν τα εξής:

  1. Αντίγραφο τίτλου σπουδών
  2. Portfolio σε μορφή pdf έκτασης περίπου 10 σελίδων
  3. Βιογραφικό Σημείωμα
  4. Αποδεικτικό γνώσης ξένων Γλωσσών

Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν από την επιτροπή επιλογής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα κληθούν σε συνέντευξη.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και την διαδικασία των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, κα. Γεωργία Ταχούλα, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Π.Θ., Πεδίο Άρεως, 38334 Βόλος, T: 24210 74242 (Τετάρτη και Πέμπτη: 18:00-21:00), K: 6977424294 (καθημερινά: 12:30-15:30 & 18:00-20:00), F: 24210 74244 & 24210 74598, e-mail: parapoesis@gmail.com.


Έχετε να μας προτείνετε κάποια διόρθωση; Επικοινωνήστε μαζί μας στο info eduguide.gr


Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο