Πτώση 40% στις αιτήσεις από ευρωπαίους φοιτητές για σπουδές στα Βρετανικά Πανεπιστήμια
Οι φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) γυρίζουν την πλάτη τους στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω της μεγάλης αύξησης διδάκτρων που φέρνει το Brexit.
Τα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν πτώση 40% στον αριθμό των αιτήσεων για προπτυχιακούς σπουδές από υπηκόους της ΕΕ, ενόψει της αύξησης των διδάκτρων λόγω του Brexit. Ανάλογη πτώση αναμένεται και στον αριθμό αιτήσεων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Τα στοιχεία από την εθνική εφαρμογή αιτήσεων Ucas που δημοσιεύθηκαν (δείτε εδώ) δείχνουν ότι ο αριθμός των φοιτητών από χώρες της ΕΕ, που υποβάλλουν αίτηση για προπτυχιακά προγράμματα σε βρετανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μειώθηκε από 43.030 σε 26.010 αιτήσεις μέσα σε ένα έτος. Τα δεδομένα καλύπτουν τις αιτήσεις που ελήφθησαν πριν από την κύρια προθεσμία υποβολής αιτήσεων στις 29 Ιανουαρίου για μαθήματα που ξεκινούν το φθινόπωρο του 2021.
Παρόλο που οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας (covid-19) ενδέχεται να είχαν αντίκτυπο, η μείωση στις αιτήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των διδάκτρων για φοιτητές από την ΕΕ, οι οποίοι θα ξεκινήσουν σπουδές σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και έπειτα.
Οι υπήκοοι της ΕΕ, που δεν καλύπτονται από το Brexit Withdrawal Agreement, δεν θα μπορούν πλέον να έχουν “home fees” (ισόποσα δίδακτρα με φοιτητές από το Ηνωμένο Βασίλειο) και δεν θα μπορούν να λαμβάνουν φοιτητικά δάνεια για σπουδές που ξεκινούν αυτόν τον Σεπτέμβριο.
Για παράδειγμα, μέχρι τώρα όσοι έχουν εγγραφεί σε προγράμματα πτυχίου σε πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, πληρώνουν £9,250/έτος για δίδακτρα, αλλά το ποσό τώρα θα είναι μέχρι και τέσσερις φορές μεγαλύτερο, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πτυχίο ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Οι φοιτητές από την Ιρλανδία θα συνεχίσουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για δάνεια και θα δικαιούνται “home fees”, λόγω ειδικής συμφωνίας με τη Βρετανία. Τα δεδομένα της Ucas δείχνουν ότι οι αιτούντες από την Ιρλανδία αυξήθηκαν κατά 26%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020.
Ο Alistair Jarvis, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας των αντιπροσώπων των Πανεπιστημίων, δήλωσε ότι η πτώση στις αιτήσεις από τους υποψηφίους της ΕΕ είναι ανησυχητική. Συγκεκριμένα δήλωσε: "Το Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση και τα πανεπιστήμια πρέπει να συνεχίσουν να αποδεικνύουν πόσο πολύ εκτιμούν τους ευρωπαίους φοιτητές και να συνεργαστούν για την προώθηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως προορισμού υψηλής ποιότητας για σπουδές προσφέροντας νέους τρόπους οικονομικής υποστήριξης".
Αντίθετα, οι αιτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται, σημειώνοντας αύξηση 17%, με ρεκόρ 85.610 αιτήσεων, σύμφωνα με την Ucas. Οι αιτήσεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 61%, σε 6.670 - η μεγαλύτερη αναλογική αύξηση οποιασδήποτε μεγάλης χώρας.
Το Τμήμα Παιδείας δήλωσε ότι ο νέος τύπος βίζας "Graduate Route" επιτρέπει στους διεθνείς φοιτητές να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε “Συνεχίζουμε να καλωσορίζουμε διεθνείς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από χώρες της ΕΕ, για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης της χώρας μας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση τουλάχιστον 600.000 φοιτητών από το εξωτερικό μέχρι το 2030.