Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Webinar «Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ασύλου & Προσφύγων: Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Εξελίξεις» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών

To Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο με τηλεκπαίδευση και τίτλο «Ευρωπαϊκό δίκαιο ασύλου & προσφύγων: Σύγχρονες ευρωπαϊκές εξελίξεις» το οποίο θα διεξαχθεί με την μέθοδο της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και απευθύνεται σε φοιτητές και σπουδαστές, πτυχιούχους ΑΕΙ, ερευνητές, δικηγόρους, σε σπουδαστές Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Παραγωγικών Σχολών Λιμενικού Σώματος, σε άλλους χειριστές θεμάτων μετανάστευσης καθώς και σε εκπροσώπους περιφερειακών ή τοπικών αρχών, ΜΚΟ και την Κοινωνία των Πολιτών.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση της Μετανάστευσης». Αποτελεί το πρώτο της σειράς τριών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα διεξαχθούν το τρέχον έτος 2024 (έπεται το σεμινάριο με θέμα «Η Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» –  Οκτώβριος 2024 και το σεμινάριο με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ανατολική Μεσόγειο: Η ΕΕ, η Τουρκία και η Ελλάδα» – Ιανουάριος 2025 για τα οποία θα ακολουθήσουν ειδικές προκηρύξεις).

Επιστημονική Υπεύθυνη του Έργου είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δικαίου ΕΕ της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής του τρέχοντος σεμιναρίου είναι ο Επίκ. Καθηγητής Ιωάννης Στριμπής, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet .

Οι διαλέξεις του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 23 Μαΐου έως 13 Ιουνίου 2024, ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη κατά τις απογευματινές ώρες από τις 16.00 έως 19.00, ενώ το εργαστήριο ερευνητών, με προαιρετική παρακολούθηση, θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.

Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό σεμινάριο:

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 5 θεματικές ενότητες και ένα εργαστήριο ερευνητών και εστιάζει στις σύγχρονες εξελίξεις στην εφαρμογή του δικαίου του ασύλου και των προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με ειδική έμφαση στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο (εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ η έγκρισή του από το Συμβούλιο αναμένεται εντός του Μαΐου 2024). Τα ειδικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι η διεθνής προστασία των προσφύγων, η δημιουργία, εξέλιξη και εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ), οι αλλαγές σε θέματα δικαίου ασύλου και προσφύγων από την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία (Φεβρ. 2022) και από τα γεγονότα στην περιοχή του Έβρου (Φεβρ. 2020), οι προτάσεις για την μεταρρύθμιση του ΚΕΣΑ και οι δυναμικές στη σχετική συζήτηση στην ΕΕ, η συζήτηση και διαπραγματεύσεις για το Νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση, η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, η εφαρμογή του δικαίου διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) σε ιδιαίτερες ομάδες, με έμφαση στην ευαλωτότητα, στο συμφέρον του παιδιού και στους ασυνόδευτους ανήλικους, στην οικογενειακή επανένωση, στους ανιθαγενείς, ΛΟΑΤΚΙ, σε θύματα εμπορίας καθώς και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στις διαδικασίες ασύλου. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του δικαίου διεθνούς προστασίας (ασύλου και επικουρικής προστασίας) από τα εθνικά δικαστήρια, τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου θα λάβουν Βεβαίωση Συμμετοχής. Προαιρετικά, οι συμμετέχοντες που θα παρακολουθήσουν όλες τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου και επιτύχουν σε τεστ πολλαπλών επιλογών, λαμβάνουν Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης στο «Δίκαιο Ασύλου και Προσφύγων» από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του ΕΚΠΑ στο τέλος του προγράμματος.

Πρόγραμμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου εδώ!

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα είναι 100 ευρώ για  το σεμινάριο. Για φοιτητές/κατόχους Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων τα δίδακτρα είναι 80 ευρώ.

Σύγχρονη Παρακολούθηση  & Ετεροχρονισμένη Παρακολούθηση

Η παρακολούθηση γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex και υπάρχει δυνατότητα ετεροχρονισμένης παρακολούθησης από την επόμενη μέρα από την πραγματοποίηση της κάθε θεματικής ενότητας και μέχρι ένα μήνα μετά την λήξη του σεμιναρίου.

Ερευνητικές δυνατότητες

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, θα επιλεγούν 10-12 συμμετέχοντες ως δόκιμοι Ερευνητές/δόκιμοι Βοηθοί Ερευνητές για περίοδο τριών μηνών με βάση το επίπεδο των γνώσεών τους και την συνάφεια των σπουδών τους ή την επαγγελματική τους εμπειρία. Οι δόκιμοι Ερευνητές/Βοηθοί Ερευνητές θα αναλάβουν να συντάξουν ερευνητική εργασία στην θεματική ενότητα που θα τους ανατεθεί. Μετά την επιτυχή εκπόνηση και υποβολή θα ανακηρύσσονται Ερευνητές/Βοηθοί Ερευνητές για μία πρόσθετη περίοδο τριών μηνών με βάση την αξιολόγηση της υποβληθείσας ερευνητικής εργασίας. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους κατά την υποβολή της αίτησης ή και κατά την διάρκεια του σεμιναρίου στέλνοντας σχετικό μήνυμα στο email του Κέντρου.

Προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων

Για την υποβολή υποψηφιοτήτων, είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της Αίτησης Συμμετοχής στην πλατφόρμα “Κυβέλη” μέχρι τη Δευτέρα 20/5/2024.

Για την συμμετοχή υποτρόφων που υποδεικνύουν οι υπηρεσίες οι οποίες έχουν λάβει σχετική επιστολή, συμπλήρωση Αίτησης Συμμετοχής γίνεται κανονικά μέχρι την Δευτέρα, 15/5/2024. (έληξε)

Υποβολή αιτήσεων:  ΕΔΩ

Επικοινωνία: 210.72.20.508  & μέσω Email: jmcenter-athens@pspa.uoa.gr

Συντονιστής: Επικ. Καθηγητής Ιωάννης Στριμπής, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet

Περισσότερες πληροφορίες εδώ!

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο