Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς θα θέσεις και θα πετύχεις τους στόχους σου τη νέα χρονιά!

Κάθε νέο έτος, λέμε στον εαυτό μας, «Φέτος θα …», τελειώνει η χρονιά και επαναλαμβάνουμε τον κύκλο ξανά και ξανά. Μεταξύ μας μιλάμε, το 80% των αποφάσεων που παίρνουμε την Πρωτοχρονιά τις ξεχνάμε μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου (το πολύ). Γιατί; Επειδή οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς σπάνια έχουν δραστικά βήματα. Δημιουργούνται από την «κοινωνική πίεση» με βάση μια αυθαίρετη ημερομηνία. 

Είναι γνωστό ότι η καλύτερη διατροφή ή η δίαιτα και η άσκηση βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αποφάσεων, ωστόσο μένουν απλά γραμμένα σε ένα σημειωματάριο ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας.

Φέτος, σε ενθαρρύνω να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους, όχι να πάρεις βεβιασμένες αποφάσεις. Οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, επιτεύξιμοι, σχετικοί και χρονικά περιορισμένοι.   

Ακολούθησε αυτά τα 4 βήματα για να πετύχεις τους στόχους σου τη Νέα Χρονιά: 

1.    Σκέψου όλους τους τομείς της ζωής σου και προσδιόρισε πού βρίσκεσαι και πού θέλεις να πας. Οι στόχοι είναι το αντικείμενο της φιλοδοξίας ή της προσπάθειάς μας. Είναι προσωπικοί. Σκέψου τους προσωπικούς (σχέσεις, υγεία), επαγγελματικούς (χρήματα, καριέρα), συναισθηματικούς (ψυχική υγεία) και πνευματικούς (αυτοπραγμάτωση, αυτοφροντίδα) τομείς της ζωής σου.
Ο προβληματισμός θα είναι διαφορετικός για τον καθένα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τον καθορισμό των στόχων σου. Εάν οι στόχοι σου δεν έχουν νόημα ή είναι πάρα πολλοί, είναι αδύνατο να τους πετύχεις. Επίλεξε τους τέσσερις που θεωρείς πιο σημαντικούς και με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιτευχθούν. Προσοχή!! Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου! 

2.    Κατέγραψε τους στόχους σου.
Χρησιμοποίησε το ακρωνύμιο SMART για να θέσεις στόχους.

  • Specific - Να είναι συγκεκριμένοι: Οι στόχοι σου πρέπει να απαντούν στις ερωτήσεις του τι θέλεις να πετύχεις και γιατί είναι σημαντικό για εσένα. 
  • Measurable - Βεβαιώσου ότι είναι μετρήσιμοι: Ποσοτικοποίησε τον στόχο σου με τρόπο που να έχεις τον έλεγχο. Μην βασίζεσαι σε κάποιον άλλο για να μετρήσεις την επιτυχία σου, όπως για παράδειγμα να λάβεις αύξηση. Αυτό είναι έξω από τον έλεγχό σου, τον έλεγχο τον έχει ο εργοδότης ή ο προϊστάμενός σου. 
  • Αttainable - Βεβαιώσου ότι ο στόχος σου είναι επιτεύξιμος: Ακόμα και οι πιο υψηλοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν. Όλα ξεκινούν με το πρώτο βήμα – όπως λένε και οι σοφότεροι.
  • Relevant - Προσδιόρισε τη συνάφειά του: Γιατί η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι σημαντική για εσένα τώρα; Είναι αυτός ο στόχος σχετικός με τη ζωή σου αυτή τη στιγμή; Η συνάφεια είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν θέτεις επαγγελματικούς στόχους. 
  • Time-bound - Θέσε χρονικά όρια: Χρονικό όριο σημαίνει τον καθορισμό μιας συγκεκριμένης προθεσμίας για την επίτευξη του στόχου σου. Η προθεσμία δημιουργεί μια αίσθηση επείγοντος για να μας παρακινήσει να δράσουμε. Προσοχή!! Η προθεσμία πρέπει να καθοριστεί με βάση το δικό σου πρόγραμμα και τις δικές σου προσωπικές ανάγκες. Δεν θα πρέπει να ορίσεις μια ημερομηνία που ξέρεις από την αρχή ότι το πιο πιθανό δεν θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Παράδειγμα: Θα παραδώσω τη διπλωματική μου εργασία (συγκεκριμένος και μετρήσιμος) πριν από την τελευταία εξεταστική (συνάφεια) τον Μάιο (δεσμευμένος χρόνος) αφιερώνοντας ένα απόγευμα την εβδομάδα (δυνατό) για την αναζήτηση υλικού και συγγραφή της εργασίας μου.  

3.    Γράψε τους στόχους σου σε χαρτί, στο κινητό, οπουδήποτε θα μπορείς να τους βλέπεις κάθε μέρα. Ακόμη και η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι έχει θετικό αντίκτυπο και κινεί τα νήματα προς τα εμπρός. Όταν γράφουμε τους στόχους μας και μετά κλείνουμε το σημειωματάριο, οι εβδομάδες περνούν χωρίς ποτέ να δούμε ή να επανεξετάσουμε τους στόχους μας. Η ανάρτησή τους οπουδήποτε μπορείς να τους βλέπεις, τους κρατά στην κορυφή του μυαλού σου.

4.    Να είσαι ευέλικτος/η. Μερικές φορές οι στόχοι μας αλλάζουν ή ξεπερνάμε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε ή διαπιστώνουμε κάτι και χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. Και λοιπόν; Θέσε νέους στόχους σχετικούς με τον προηγούμενο ή δες πώς μπορείς να τροποποιήσεις το στόχο που ήδη έχεις γράψει. 

Τώρα στην αρχή της νέας χρονιάς, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς που βρίσκεσαι και που θέλεις να είσαι. Κι αν δεν είναι τώρα, μπορείς και μετά, φτάνει να δράσεις κάποια στιγμή και να κάνεις το πρώτο βήμα!! Μετά τα πράγματα - αν πραγματικά το θέλεις - θα κυλήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μην ξεχνάς να γιορτάζεις τις νίκες σου! 
 

Επιμέλεια Κειμένου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Εικόνες: Unsplash

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο