Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

10 συμβουλές επιβίωσης για απόφοιτους

Αυτό ήταν. Μετά από χρόνια προσπάθειας και μελέτης για να πάρεις το πτυχίο σου, η σκληρή δουλειά έπιασε τόπο. Σε μερικούς μήνες θα βάλεις την τήβεννο και το καπέλο αποφοίτησης και θα κάνεις τα τελευταία σου βήματα ως φοιτητής, έτοιμος να βγεις στον πραγματικό κόσμο.

Έφτασε η ώρα να σοβαρευτείς, να αρχίσεις να παίρνεις πρωινό πριν το μεσημέρι, και να δεις την πραγματικότητα κατάματα. Τα χρήματα σιγά σιγά τελειώνουν, και θα πρέπει να βρεις δουλειά.

Και τώρα τι;

Η εύρεση της πρώτης σου δουλειάς ως πτυχιούχος μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά με το οικονομικό κλίμα που επικρατεί σήμερα. Έτσι, εδώ έχουμε συγκεντρώσει 10 συμβουλές επιβίωσης για απόφοιτους για να σε βοηθήσουμε σε αυτό το ξεκίνημα.

 

  1. Μείνε ψύχραιμος και κάνε την αρχή (σήμερα)

Όταν αρχίζεις να ψάχνεις την πρώτη σου δουλειά, μπορεί να αισθανθείς πως όλοι οι άλλοι τα έχουν όλα κανονισμένα. Όμως δεν είναι έτσι. Η πλειοψηφία των συμφοιτητών σου θα είναι πολύ απασχολημένοι με το διάβασμα για να αρχίσουν να ασχολούνται με το βιογραφικό και τις αιτήσεις.

Εάν δεν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κάνεις με το πτυχίο σου,  ή δεν έχεις ένα up-to-date βιογραφικό, μην ανησυχείς. Μπορείς να αναλάβεις τώρα δράση.

 

  1. Ετοίμασε μια συνοδευτική επιστολή

Η συνοδευτική επιστολή (γνωστή και ως cover letter) είναι απαραίτητη. Είναι η ευκαιρία σου να δείξεις την προσωπικότητά σου και να την προσαρμόσεις ανάλογα με την κάθε θέση.

Οι εργοδότες λαμβάνουν εκατοντάδες βιογραφικά αποφοίτων, έτσι, μια καλή συνοδευτική επιστολή μπορεί να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα επιλογής υποψηφίων για το στάδιο της συνέντευξης.

Σιγουρέψου πως το περιεχόμενο της συνοδευτικής επιστολής σχετίζεται με τη θέση στην οποία κάνεις αίτηση και απόφυγε να ξεκινήσεις με κάτι γενικό όπως π.χ. το «Αξιότιμοι κύριοι...», αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να μάθεις σε ποιον πρέπει να απευθύνεις την επιστολή σου.

 

  1. Κάνε την έρευνά σου

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά όσο πιο πολύ προγραμματισμένος είσαι, τόσο πιο πολύ θα σε ωφελήσει αυτό μακροπρόθεσμα.

Μπορείς να μάθεις πολλά για μια εταιρεία μόνο με το να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της και να κάνεις λίγη έρευνα.

Το βιογραφικό σου σημείωμα θα είναι πολύ πιο σχετικό (για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες φράσεις ή λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιούν οι ίδιοι) και θα έχεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι εάν περάσεις στο στάδιο της συνέντευξης.

 

  1. Ξεκίνα ένα χόμπι

Σκέψου τι είναι αυτό που σε ξεχωρίζει από άλλους απόφοιτους. Ανάφερε τυχόν μαθήματα που έκανες στο πανεπιστήμιο που σχετίζονται με τη θέση στην οποία θέλεις να κάνεις αίτηση.

Έχεις κάνει κάποια εθελοντική εργασία ή και σεμινάρια σχετικά με τη δουλειά; Αν όχι, ίσως τώρα να είναι η στιγμή.

Το ίδιο ισχύει και για τα χόμπι. Αξιοποίησε στο έπακρο τον ελεύθερο χρόνο που έχεις και ξεκίνα ένα χόμπι που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις.

Και θυμήσου: ποτέ δεν είναι αργά!

 

  1. Προώθησε τον εαυτό σου, όχι τον τίτλο του πτυχίου σου

Όταν αρχίσεις τις αιτήσεις, υπάρχει πιθανότητα το πτυχίο σου να μην έχει απόλυτη σχέση με τη θέση που σε ενδιαφέρει. Όμως μην ανησυχείς, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι ακατάλληλος.

Δες πέρα από τον τίτλο του πτυχίου σου και σκέψου τι δεξιότητες έχεις αποκτήσει κατα τη διάρκεια των σπουδών σου. Η τήρηση προθεσμιών, οι ερευνητικές και αναλυτικές δεξιότητες, οι παρουσιάσεις, η λογική σκέψη και οι διαπροσωπικές δεξιότητες είναι εξαιρετικές ιδιότητες που συχνά αποκτώνται μέσω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Οι δεξιότητες που μπορείς να αναφέρεις είναι ατελειώτες- όλα εξαρτώνται από το πώς θα τις παρουσιάσεις στον υποψήφιο εργοδότη σου.

 

  1. Να είσαι θετικός και σίγουρος για τον εαυτό σου

Αυτό ισχύει, όχι μόνο για τη στάση που έχεις, αλλά και για τη γλώσσα που χρησιμοποιείς. Κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σου, απόφυγε συνηθισμένα λάθη όπως «Νιώθω πως έχω...» ή «Μπορώ να γίνω καλός σε...». Θυμήσου: Πουλάς τον εαυτό σου στον εργοδότη. Λίγη σιγουριά θα σε βοηθήσει.

Αυτό ισχύει επίσης αν το πτυχίο σου δεν ταιριάζει πλήρως με τη θέση για την οποία υποβάλλεις αίτηση. Ξεκινώντας τη συνοδευτική σου επιστολή με μια φράση όπως «Ξέρω ότι δεν έχω εμπειρία σε αυτόν τον τομέα ...», δεν δίνει κίνητρο στον εργοδότη για να συνεχίσει να διαβάζει.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων σπάνια βρίσκουν τον «τέλειο υποψήφιο». Εστίασε σε αυτά που μπορείς να προσφέρεις, αντί για αυτά που δεν μπορείς.

 

  1. Συνέχισε να χτίζεις το δίκτυό σου

Μην υποτιμάς τη δύναμη της δικτύωσης. Ψάξε ανάμεσα στους φίλους και την οικογένειά σου, σε οιγενειακούς φίλους και φίλους φίλων. Μπορεί να μην τους έχεις δει εδώ και χρόνια, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Βγάλε το όνομά σου προς τα έξω. Αν μπορείς να ενημερωθείς όταν ανοίξει μια πιθανή θέση, τότε σίγουρα αξίζει τον κόπο.

 

  1. Απόκτησε εμπειρία

Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να ξεκινήσεις από χαμηλά. Για να φτάσεις στη δουλειά των ονείρων σου, ίσως χρειαστεί να αποκτήσεις κάποια εμπειρία, ακόμα και αμισθί. Πολλές εταιρείες προσφέρουν προγράμματα πρακτικής άσκησης και ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για απόφοιτους.

Αυτή την περίοδο μάλλον θα έχεις συνηθίσει να έχεις περιορισμένο εισόδημα, οπότε μερικοί μήνες ακόμα δεν θα βλάψουν!

 

  1. Σκέψου όλες τις επιλογές

Οκ. Αποφοίτησες και δεν έχεις καμία απολύτως ιδέα για το τι είδους δουλειές θα μπορούσες να κάνεις με τα προσόντα σου. Πίστεψέ με, δεν είσαι ο μόνος.

Σιγουρέψου πως γνωρίζεις όλες τις επιλογές πριν αρχίσεις να αποθαρρύνεσαι. Το πτυχίο σου μπορεί να ανοίγει παραπάνω πόρτες απ’ ότι νομίζεις και μπορεί να σε οδηγήσει σε μια διαφορετική πορεία σταδιοδρομίας. Ακόμα κι αν πιστεύεις πως το πτυχίο σου είναι μόνο ‘για κορνίζα’, θα εκπλαγείς!

Βρες ποιες άλλες περιοχές θα μπορούσες να εξερευνήσεις και ξεκίνα τις αιτήσεις!

 

  1. Μην το παίρνεις προσωπικά

Δυστυχώς είναι γεγονός, πως για έναν απόφοιτο που αναζητά δουλειά, η απόρριψη είναι αναπόφευκτη. Η πλειοψηφία των αποφοίτων/τελειόφοιτων Θα ξεκινήσουν να ψάχνουν για δουλειά μεταξύ Απρίλιο και Σεπτέμβριο. Θα υπάρχει ανταγωνισμός, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και αδύνατο να τα καταφέρεις.

Αν έχεις κάνει αίτηση για μερικές θέσεις και δεν έχεις λάβει καμία απάντηση, μην το παίρνεις προσωπικά. Το σημαντικό είναι η επιμονή.

Εάν είναι δυνατόν, προσπάθησε να πάρεις τα θετικά (και τα αρνητικά!) από κάθε σου αίτηση. Δεν βλάπτει να ρωτήσεις έναν εργοδότη γιατί δεν σε επέλεξαν. Μπορείς να μάθεις και κάτι από αυτό!

 

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Νικολάου

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο